Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  12.02.2018

Pääsykoeurakan vaikeudet ja vinkit niiden selättämiseen

VAKAVA-urakka lähenee hitaasti mutta varmasti, ja vähitellen alkaa jännittää, millaisia aiheita aineistossa tänä vuonna on luvassa. Te, ketkä olette tänä vuonna tosissanne hakemassa yliopistoon, jännitätte ehkä paljon muutakin 🙂 .

Ajattelin henkisen valmistautumisen tueksi jakaa omia kokemuksiani siitä, mitkä jutut prosessissa olivat haastavia tai jännittäviä, ja kuinka itse selvisin niistä. Lyhyesti sanottuna valmistautuminen pitää sisällään kaikkea voitonriemusta syviin epätoivon hetkiin. 😀

Aloittamisen vaikeus. Päivä, jolloin aineisto julkaistiin, oli itselleni sekä lemppari että inhokki. Lemppari siksi, että oli jo kova hinku päästä tekemään töitä unelmien opiskelupaikan eteen. Kamala päivä se oli siksi, että kaiken opeteltavan määrä ahdisti ja edessä oleva työmäärä kauhistutti. ”Miten tämän kaiken voi oppia kuukaudessa?” ”Mistä aloitan?” Itselläni tähän auttoi koko materiaalin läpilukeminen heti alkuun. Siihen pystyy yhden päivän aikana, jos ei pysähtele miettimään yksityiskohtia. Kun kaikkiin artikkeleihin oli tutustunut, oli helpompaa hahmottaa itselle vaikeimpia kohtia ja suunnitella, mihin aikaa käyttää enemmän ja mihin vähemmän. Myös pahin jännitys poistuu, kun aineiston edes silmäilee läpi.

Ajankäyttö. Ajankäytön hallinta pääsykokeisiin lukiessa voi olla haastavaa. Paras vaihtoehto on se, että pystyy tekemään realistisen lukusuunnitelman ja noudattamaan sitä. Itselläni oli paha tapa asettaa liian korkeita tavoitteita, ja iltaisin harmitella, että taas jäi sivuja kertaamatta ja tehtäviä tekemättä. Stressi nousi siis entisestään. Oman valmistautumisen loppuvaiheessa aloin hahmottaa, kuinka saan opiskeltua tehokkaammin. Tehokas opiskelu vaatii taukoja, joten pidin muutaman lyhyen tauon päivän mittaan ja keskellä päivää pidemmän tauon, jonka aikana myös ulkoilin. Tärkeää on jättää paljon aikaa kertaamiseen.

Vertailu. Valmistautuessa ei oikein voi välttyä miettimästä, osaavatko muut paremmin ja ovatko he pidemmällä prosessissa. Paras vinkkini tähän on omaan tekemiseen keskittyminen ja kilpailu itseä vastaan. Joka päivä voi tuntea edistyneensä. Toisaalta pieni paine siitä, että sadat tai tuhannet ihmiset tähtäävät samaan opiskelupaikkaan, voi saada aikaan hyvää lisämotivaatiota. Kasvatusalan opiskelupaikat ovat suosittuja, joten jokainen lukuhetki kannattaa hyödyntää ja valmistautuminen kannattaa tehdä täysillä.

Vaikeudet. Nippelitiedon määrä voi stressata, mutta lohduttautua voi sillä, että tärkeämpää on kuitenkin ymmärtäminen ja tiedon soveltaminen. Toinen pulma onkin se, ettei ymmärrä jotakin kohtaa. Tähän auttoi itselläni huolellinen uudelleen lukeminen ja kokonaisuuden hahmottaminen. Asiayhteydestä voi joskus päätellä, mitä tekstissä tarkoitettiin. Vaikea käsite kannattaa myös googlata. Itse muistan ymmärtäneeni jonkin tilastollisen menetelmän katsomalla Youtube-videon. Myös valmennuskurssi on korvaamaton apu ja tuki vaikeimpien kohtien selvittämiseen.

Tylsyys. Viimeisenä lukuviikkona artikkelit tulivat jo korvista ulos. Kyllästyminen on kuitenkin oikeastaan hyvä merkki. Artikkeleihin kyllästyy siinä vaiheessa, kun ne eivät enää tarjoa haastetta ja suuren osan muistaa jo ulkoa. Onnittele siis itseäsi sitten, kun tylsyys koittaa ja toivot, että kokeen pääsisi jo tekemään! Tärkeää on myös pitkin matkaa iloita onnistumisista ja pitää motivaatio yllä.

-Anna

Anna