Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  27.10.2017

Opiskelijaelämää Jyväskylässä

Opiskelu korkeakoulussa tuo mukanaan paljon uusia juttuja ja monelle uuden elämänvaiheen. Haluaisin vinkata muutaman asian, joita voi odottaa kun aloittaa opiskelijaelämän Jyväskylässä -tai jossain muualla!

Oma ainejärjestö

Samaa alaa opiskeleviin ihmisiin tutustuu yleensä helposti ainejärjestön tapahtumien kautta. Ekan vuoden opiskelijat otetaan innolla vastaan, ja ekavuotiset pääsevät halutessaan itsekin toimintaan mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan yhteisiä tapahtumia ainejärjestölle. Tältä porukalta saa myös parhaat tsempit ja vertaistuet opiskeluun.

Erkkalaisten maskotti

Opiskelijatapahtumat

Sitsit, approt, vuosijuhlat… Olette varmasti kuulleet huhuja. Hauskanpitoa riittää ja jokainen varmasti löytää itseään kiinnostavat tapahtumat. Minä tykkään käydä sitseillä laulamassa juoma- ja muita lauluja. Sitseillä hauskaa on myös teeman mukainen pukeutuminen. Tänä syksynä olen käynyt eläintarha-sitseillä ja ekaluokka-sitseillä. Approtkin pitää kokea kerran vuoteen, sillä ne ovat isoja tapahtumia, jonne tulee eri alojen opiskelijoita eri kaupungeista. Usein tapahtumista saa haalarimerkin. Omia haalareita katsellessa siis muistaa, mitä kaikkea hauskaa on tullut koettua.

Syksyn merkkisaalis

Alennukset

Makaronin syönnistä ja muista säästötavoista kuulee paljon vitsejä 😉 Monessa paikassa on onneksi huomattu, että alennukset helpottavat opiskelibudjettia. Opiskelija-aleja on voimassa busseissa, junissa, monissa kahviloissa ja ravintoloissa. Erikseen täytyy kehua yliopiston ravintoloita, joissa on monipuolinen lounas hintaan 2,60! Myös liikkumaan pääsee edullisesti. Tykkään käydä ryhmäliikuntatunneilla jumppaamassa, ja tähän on loistava mahdollisuus Jyväskylän korkeakoululiikunnan tunneilla. Paljon erilaisia tuntivaihtoehtoja, ja lukukausimaksu vain 40 euroa.

Kämppikset

Osa opiskelijoista haluaa ehdottomasti oman rauhan, mutta moni tuttuni (ja minä itse) asuu kämppiksen kanssa. Omia kämppiksiäni en tuntenut ennen opiskelujen alkua, mutta yhteiselo on sujunut oikein kivasti. On ollut hauskaa tutustua muihinkin kuin oman alan opiskelijoihin. 🙂 Suosittelen miettimään tätä vaihtoehtoa, jos on sosiaalinen tyyppi.

Kaiken kaikkiaan opiskelijaelämä tuntuu melko kiireiseltä, sillä opiskelun ohella on paljon kivaa tehtävää. Kavereiden kanssa ollaan huomattu, että välillä tuntuu kuin olisi kaksi elämää. Vanha elämä kotipaikkakunnalla, jossa tulee käytyä usein viikonloppuisin, sekä uusi elämä ja uudet ihmiset opiskelupaikkakunnalla. Kaikki eivät tietysti muuta opiskelun perässä eri kaupunkiin, mutta opiskelupaikkakuntaa pohtiville haluan sanoa, että muuttoa ei kannata ainakaan pelätä! Unelma-alan perässä kannattaa lähteä vaikka kauemmaskin. Ennen kaikkea kannattaa ottaa selvää eri yliopistojen tarjonnasta ja mahdollisista eroista, ja vasta sen jälkeen pohtia, kuinka kauas on valmis muuttamaan. Tästä esimerkkinä se, että jos erkan opiskelijana haluaa sivuaineeksi luokanopettajan opinnot, kannattaa valita Jyväskylä tai Joensuu!

Tsemppiä kaikille hakupohdintoihin ja eri yliopistojen vertailuun! Siellä se opiskelijaelämä odottaa! 🙂

-Anna

Anna