Yleinen  •  10.10.2021

Opiskelija, vaali jaksamistasi!

Tänään 10.10. vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Haluaisin nostaa esille tämän päivän teeman nimissä opiskelijoiden, sekä pääsykokeisiin valmistautujien, psyykkisen jaksamisen.

Koronapandemia toi mukanaan etäopiskelun, joka on ollut monelle päätoimiselle opiskelijalle hyvin raskasta sekä yksinäistä aikaa. Yle uutisoi 24.4.2021, että korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyspalvelujen kysyntä kasvoi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä YTHS:ssä viime vuonna peräti 26 prosenttia. 

Vaikka kohonnut prosenttiluku on äärimmäisen huolestuttava, on siinä mielestäni yksi hyvä asia: apua kaipaavat opiskelijat ovat myös hakeutuneet avun piiriin (vaikka toki voi olla, että moni on jättänyt hakeutumattakin). On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että yhä useampi on myös uskaltanut lähteä hakemaan apua ja toivottavasti myös saanut sitä.

Onneksi nyt näyttää siltä, että opiskelija-arki on liikkumassa kohti normaalimpaa: yliopistot pyrkivät palaamaan vähitellen takaisin lähiopetukseen. Toivon mukaan paluulla kohti normaalimpaa arkea olisi myös kohentava vaikutus opiskelijoiden mielenterveyteen. Kampukselle palaaminen auttaa ainakin yhteisöllisyyden tunteen rakentumisessa opiskelijoiden keskuudessa: opiskelijakavereita tapaa luennoilla ja seminaareissa säännöllisesti, ja heidän kanssaan voi jakaa fiiliksiä opinnoista ja kursseista kasvokkain, tavata uusia ihmisiä sekä myös virkistäytyä erilaisissa opiskelijatapahtumissa. Vertaistuki opiskelijatoverien kanssa on kultaakin tärkeämpää, ja sen saaminen ja antaminen on helpompaa, kun opiskeluelämä siirtyy takaisin kampuksille. On myös monelle opiskelijalle helpompaa saada päivä- ja opiskelurytmistä kiinni, kun myös oikeasti on poistuttava kotoa yliopistolle.

Haluan vielä kiinnittää katseet meihin opiskelijoihin ja pääsykokeisiin valmistautujiin yksilötasolla, ja jakaa muutamia vinkkejä omaan jaksamiseeen ja hyvinvoinnin lisäämiseen opiskeluarjen keskelle.

Vinkki Jaksamiseen #1: Raivaa kalenterista tilaa palautumiselle

Vaikka nyt saattaa tuntua ihanalta, kun kalenteri alkaa täyttymään menoista, kannattaa myös varata riittävästi aikaa omalle palautumiselle. Monella opiskelijalla arki on hyvin kiireistä, ja viikot tuntuvat menevän hurauksessa stressin keskellä ikään kuin oravanpyörässä.

Myönnän, että itsellänikin viime kevääseen asti oma kalenterini oli aina aivan ääriään myöden täynnä. Vasta vaihto-opiskelemaan lähtiessäni viime keväällä havahduin, kuinka ihanaa olikaan se, että minulla oli arki-iltoja vapaina, eikä aina ollut harrastusta / menoa / tapaamista etukäteen sovittuna. Ymmärsin, että minun on jatkossakin varattava opiskelusta palautumiselle paljon enemmän aikaa. Oli  ihanaa, että kun arki-iltoja oli tyhjänä, aikaa jäi myös spontaaneille suunnitelmille, jotka monesti edistivät hyvinvointiani: esimerkiksi kävelyretkiä uusiin paikkoihin ystävien kanssa tai jonkun herkullisen illallisen valmistamista.

Vinkki Jaksamiseen #2: Ole armollinen itsellesi

Luulen, että moni opiskelija pystyy samaistumaan yllä kuvailemaani kokemukseen arjen oravanpyörästä. Asiaa ei myöskään helpota se, että opiskelijoilla suorittamispaineet omasta arjesta sekä opiskeluista ylipäätään saattavat olla melkoisen suuria. Riittämättömyyden tunne iskee helposti, mikäli ei koekaan oman opiskeluarjen olevan tarpeeksi ”tehokasta”.

Siksi haluan muistuttaa, että arjen ei tulisi olla pelkkää suorittamista. On enemmän kuin ok sanoa ”ei” osalle ylimääräisistä menoista ja priorisoida omaa jaksamista. Ajankäytön suunnittelu ja -hallinta ei tosiaankaan ole helpoin tehtävä monille meistä, mutta sitä on opittava tekemään, jotta omasta arjesta tulee sujuvampaa. Loppujen lopuksi elämästä suurin osa on ihan tavallista arkea, joten ei ole järkevää elää sitä vain odottaen, että koska tulee seuraava loma tai viikonloppu. Myöskin, opiskelu on ainutlaatuinen ajanjakso omasta elämästä, ja siitä kannattaa myös pysähtyä nauttimaan, eikä pusertaa täysin läpi naama irveellä suorittaen.

Vinkki Jaksamiseen #3: Lisää hyvinvointia arkeesi!

Ota kynä ja paperi käteen, ja pohdi seuraavaa kysymystä konkreettisesti listan avulla: Mitä sinä voisit lisätä, ja vastaavasti vähentää, omasta arjestasi, että se paranisi laadultaan ja saisit enemmän aikaa hyvinvointiasi edistäville tekijöille?

Itsemyötätuntoa jokaisen arkeen ja tsemppiä syksyn opiskeluihin! Sä pystyt siihen <3

-Katri

Katri H

Olen Katri, neljännen vuoden erityispedagogiikan opiskelija Turun yliopistosta. Opiskelujen ohessa toimin lasten kerho-ohjaajana sekä harrastan partiota ja liikuntaa. Toivon, että saat kirjoituksistani inspiraatiota, vinkkejä tai ainakin hyvää mieltä!