Lääketiede  •  26.04.2018

Opetuspoliklinikkaa

Tällä viikolla ryhmäni on ollut Tyksin A-sairaalalla sisätautien opetuspoliklinikalla. Toisaalta viikko on ollut rento, sillä ainoastaan yhtenä päivänä on pitänyt tutkia oma potilas. Muina päivinä on pitänyt ainoastaan vaivautua paikalla 9.00, jolloin on alkanut muiden ryhmäläisten potilastapausten läpikäynti. Koulupäivätkin ovat olleet lyhyitä, sillä opetusta on ollut ainoastaan 9-11. Viikon helppoudesta huolimatta, olen kyllä päivällä ja vielä illallakin lukenut jonkin verran, joten aivan helppo viikko ei ole ollut.

Tänään oli minun vuoroni tutkia potilas, joten olin sairaalalla jo 7.30, jotta ehdin puoli tuntia tutustua potilaan papereihin ennen kuin kutsuin hänet huoneeseen. Tutkin potilasta noin puoli tuntia, jonka jälkeen muutkin ryhmäläiset olivat saapuneet suurempaan huoneeseen, jossa potilastapausta käytiin läpi yhdessä lääkärin kanssa. Toki itse potilaskin oli tässä mukana. Käytännössä tämä toimi niin, että aluksi esittelin potilastapauksen muille ja kerroin tutkimuslöydöksistä. Tämän jälkeen oli lääkärin vuoro päättää suunnitelmasta, eli siitä, miten asiassa edetään. Tehdäänkö siis jatkotutkimuksia, ja jos niin mitä. Muutetaanko lääkitystä. Vai jäädäänkö vain seuraamaan tilannetta. Muun muassa näihin kysymyksiin saatiin potilaan kohdalla vastaukset.

Kun muut päivät ovat olleet lyhyitä, niin tämä päivä ei itseasiassa edes päättynyt tähän. Nyt tämän julkaistuani lähden lounaalle, jonka jälkeen täytyy palata A-sairaalalle sanelemaan potilastekstiä. Tämä on vasta toinen kerta, kun sanelen tekstin, sillä muissa paikoissa olemme suoraan kirjoittaneet tekstit potilastietojärjestelmään (tai wordille, jolloin niistä ei hyödy kukaan, kun ne lentävät lääkärin tarkistuksen jälkeen suoraan paperisilppuriin…). Joten vähän jännittää saanko tekstin saneltua ilman suurempia ongelmia.

Sanelun jälkeen on vielä viimeinen sisätaudit ensiavussa –valinnaiskurssin seminaari, aiheena nefrologia eli munuaispotilas. Kurssin tenttiä koskien tuli tänään sähköposti, jossa ilmoitettiin, että tentissä on viisi potilastapausta, joista kolme täytyy ratkaista ja aikaa on tunti. Lisäksi viestissä ilmoitettiin, että ”potilastapaukset eivät ole helppoja”. Kiva. No onneksi tentin saa tehdä kotona oppimateriaaleja käyttäen, mutta ei niistäkään paljon apua ole, jos ei ole minkäänlaista käsitystä potilaan ongelmasta.

Onneksi viikonloppu alkoi itselläni periaatteessa tänään, sillä huomenna ei ole koulua ja lähden Kuopioon viikonlopun viettoon. Junamatkat aion kyllä käyttää hyödyksi lukemiseen, mutta muuten viikonlopuksi on jo suunniteltu kaikkea kivaa.

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.