Oikeustiede  •  29.06.2022

Oikiksen valintakokeen jälkeen

Oikeustieteen valintakokeesta on nyt noin kuukausi aikaa ja ajassa on kerennyt sulattelemaan omaa suoriutumista itse valintakokeessa, mutta myös lukuprosessin aikana. Itsellä tavoitteena oli kehittää omaa osaamista erityisesti aineistotehtävissä sekä luoda selkeä rytmi arkeen valmistautumisen ajaksi.

Olen hakenut oikeustieteelliseen nyt kolme kertaa ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa uskallan jännittää kokeiden tuloksia tosissaan. Kokeen jälkeen jäi hyvä fiilis, vaikka kokeessa eräät tehtävät aiheutti pientä paniikkia. Jos jotain olen oppinut muilta jo kouluun päässeiltä, on se, että yhden tehtävän epäonnistuminen ei tarkoita automaattisesti koulupaikan menetystä. Tällä ajattelutavalla haluan itse mennä kohti heinäkuun alkua ja tulosten julkistamista. Koe oli mielestäni tarpeeksi haastava, mutta myös jollain tavalla loogisempi kuin viime vuonna. Kahden vuoden epäonnistumisen jälkeen en kuitenkaan halua asettaa liian suuria odotuksia koulupaikan saamiselle, vaan haluan tiedostaa myös sen, että se voi hyvin jäädä saamatta onnistumisesta huolimatta.

Lukuprosessissa hyödynsin Valmennuskeskuksen valmennuskurssia ja erityisesti luennot ovat jääneet minulla positiivisesti mieleen. Olen ollut skeptinen sen suhteen, voiko kolme tuntia luennolla olla järkevää ajankäyttöä, jos pääsykoekirjat ovat ne mitä sinun pitäisi lukea. Tämä ajatus kuitenkin muuttui, kun luennoilta sain aivan erilaiset näkökulmat kirjoihin. Luennot ovat ehdottomasti olleet itselleni parhain tapa oppia vaikeita asioita.

Aiempina vuosina omaksi heikkoudeksi on muodostunut aineistotehtävät, jossa paniikki on saanut vallan. Tänä vuonna lukuprosessissa keskityin erityisesti niihin, ja hyödynsin valmennuskurssin aineistotehtäviin valmistavia aineistoja. Vuoden 2022 kokeessa aineistotehtävät eivät aiheuttaneet paniikkia ja niitä tehdessä oli jopa todella kivaa! Tätä tosin voi aiheuttaa se, että rikosoikeus on itselle ultimaattinen lemppari oikeudenala ja tartuntatautilaki on tullut tutuksi viimeisen vuoden aikana.

Koko lukuprosessin parhain asia oli ehdottomasti valmennuskurssi, jonka avulla sain kehitettyä omaa paineensietokykyä, vastaustekniikkaa ja ymmärrystä pääsykoekirjoihin. Jos joskus olet epäillyt luentojen hyödyllisyyttä, niin suosittelen ehdottomasti testaamaan, sillä luennot ovat varmasti yksi syy miksi kokeen jälkeen fiilis on näin huojentunut. Vaikka tulosten jännittäminen on stressaavaa, mutta olen silti kiitollinen siitä, että ensimmäistä kertaa odotan innolla niiden julkaisua!

Toivottavasti myös muut ovat saaneet kokea onnistumisen tunteen itse prosessin aikana sekä myös tietysti valintakokeessa. Vaikkei itselleni koulupaikkaa irtoaisi, olen silti todella kiitollinen ja ylpeä itsensä ylittämisestä. Koen sen olevan yksi tärkeimmistä asioista ja ”opeista” mitä prosessista voi saada.

Ihanaa kesää ja toivottavasti nähdään syksyllä! <3

Säde Viitala.

Sade V

Moikka! Olen Sade, 21-vuotias syntyperäinen turkulainen, jonka unelmana oikeustieteellinen on ollut jo vuosia. Vapaa-ajalla tykkään viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Lukiosta valmistuttuani olen halunnut kerryttää kokemusta työelämästä. Tällä hetkellä teen monipuolisesti erilaisia töitä etenkin pr-tapahtumien parissa. Blogissa käsittelen matkaani oikeustieteelliseen — unelmieni koulupaikkaan.

Instagram @sadeviitanen_