
Oikikseen hakeminen – kolmas kerta toden sanoo?
Pinjalla on edessään jo kolmas hakukevät oikikseen, mutta motivaatio on entistäkin vahvempi. Vaikka valintakoeuudistus tuo mukanaan epävarmuutta ja uusia haasteita, hän on sitoutunut tekemään kaikkensa unelmansa eteen. Pinja kertoo blogitekstissä, miten oikikseen hakeminen eroaa edellisistä vuosista ja millaista valmistautumista se vaatii.
Klisee vai opiskelun ohjenuora?
Moni meistä on kuullut sanonnan ”kolmas kerta toden sanoo”. Pinjalle tuo fraasi on nyt enemmän kuin klisee – se on tämän kevään ohjenuora, kun hän suuntaa kohti kolmatta yritystään päästä sisään oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Vaikka takana on jo kaksi intensiivistä hakukevättä, fiilis on tänä vuonna toiveikas.
”Fiilikset ovat olleet tänä vuonna aika hyvät, ainakin toistaiseksi. Olen yrittänyt pysyä rauhallisena valintakoemuutoksesta huolimatta”, Pinja kertoo.
Valintakoeuudistuksen tuomana muutoksena oikeustieteen valintakokeessa eli valintakokeen G eriytyvässä osiossa ennakkomateriaalit julkaistaan totutun kuukauden sijaan vain kolme päivää ennen koetta.
”Tämä on ainoa asia mitä stressaan oikeasti, miten pidän pään kylmänä noiden kolmen päivän aikana?” Pinja pohtii.
Pääsykoereittiä oikikseen
Heti lukion jälkeen Pinja ei vielä jaksanut lähteä tavoittelemaan opiskelupaikkaa, vaikka unelma oikiksesta oli jo tuolloin selvä. Koulu oli aina sujunut hyvin, erityisesti reaaliaineet olivat hänen vahvuuksiaan. Hän kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa muutaman laudaturinkin, mutta oikiksen tiukkoihin todistusvalintavaatimuksiin se ei riittänyt.
”Pääsisin onneksi tosi hyviin muihin korkeakouluopintoihin papereillani – mutta se ei ole oikis”, Pinja sanoo päättäväisesti.
Tämän vuoksi Pinja on valinnut pääsykoereitin. Hän on myös panostanut opintoihin avoimessa yliopistossa, keräten lähes 60 opintopistettä kahden vuoden aikana. Silti epävarmuus on aina läsnä.
”En uskalla jättää pääsyä pelkästään näiden varaan”, hän toteaa.
Valmennuskurssi tuo varmuutta valmistautumiseen
Pinja ei ole ensikertalainen valmennuskursseilla. Hän on aiemmin osallistunut erilaisille kursseille, mutta tänä vuonna valinta osui Eezy Valmennuskeskuksen tarjontaan – ja se on tuntunut oikealta ratkaisulta.
”Olen heti huomannut Eezy Valmennuskeskuksen kurssien laajuuden ja kattavuuden. Kurssilla olevista tehtävistä ja luennoista oikeasti huomaa niiden haastavuuden – sen, että niiden on tarkoitus valmentaa oikeaa koetta varten.”
Hän arvostaa erityisesti kurssin rakennetta ja rytmiä, jotka auttavat pitämään lukemisen hallinnassa. Ilman tätä tukea hän ei uskoisi pärjäävänsä.
”Onneksi pystyn Eezy Valmennuskeskuksen valmennuskurssin tehtävien ja harjoituskokeiden avulla harjoittelemaan tulevaa koesuoritusta varten”, Pinja toteaa.
Tasapainon etsintää ja itsensä kuuntelua
Aiempien vuosien lukuspurttien opit eivät ole unohtuneet. Pinja muistaa hyvin ne aamut, jolloin lukeminen alkoi viideltä ja jatkui iltaseitsemään – taukojen ollessa minimaalisia. Tuloksena oli tuttu mutta kuluttava tunne: uupumus juuri ennen koetta.
”Tästä voi hyvin päätellä, että kokeen vihdoin koittaessa olen ollut pahan burniksen parissa”, hän huokaisee.
Tänä keväänä yksi tärkeimmistä tavoitteista onkin stressinhallinta. Pinja tietää, että vapaa-ajan huomioiminen ei ole luksusta, vaan välttämättömyys.
Kolmas hakukevät ei ole merkki epäonnistumisesta – se on osoitus periksiantamattomuudesta ja intohimosta. Pinja on valmis tekemään työn, joka vaaditaan päästäkseen vihdoin unelma-alalleen.
”Mutta olisiko tämä se vuosi kun näen vihreää opintopolussa? Todella toivon niin, ja olen valmis tekemään töitä nyt seuraavien kuukausien aikana tämän tavoitteen saavuttamiseksi.”
Ja niin kuin hän itse tiivistää: ”Kolmas kerta toden sanoo, se on nyt kevään mottoni.”