Oikeustiede  •  13.05.2019

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt.

Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit jatkaa lukemista.

Kevään luku-urakka on vihdoin takanapäin ja pääsykoekin on ohi. Kävelit ulos koesalista, ehkä väsyneenä ja huolestuneena, ehkä huojentuneena ja onnellisena, ehkä epävarmana tai määrätietoisena.

On ihan normaalia kokea monenlaisia tuntemuksia ja olotiloja pääsykokeen jälkeen. On ihan tavallista ja ymmärrettävää, jos ei tiedä tekeekö mieli itkeä vai nauraa. On hyväksyttävää tirauttaa pari kyyneltä tai itkeä vuolaasti, yhtä lailla kuin on hyväksyttävää nauraa.

Kaikki kevään stressi, aikatauluttaminen ja väsymys on nyt takanapäin. Seuraavaksi onkin taas paluu tavalliseen arkeen ja elämä voi tuntua hiukan tyhjältä, jopa siltä kuin olisit suuntaa vailla; kaikki ei enää pyörikään pääsykoekirjojen ympärillä. Voi toki olla, että tiedät tasan tarkkaan mitä teet seuraavat viikot kun odotat tuloksia, mutta voi toki olla niinkin, ettei ole mitään hajua siitä mitä tekisit seuraavaksi.

Itse muistan vieläkin hyvin elävästi pääsykoepäivän. Kävellessäni ulos Psychologiumista oli oloni todella epävarma. Minulla ei ollut harmainta aavistustakaan siitä, oliko koe mennyt hyvin, huonosti vai hyvin huonosti.

Epävarmuuden lisäksi olin myös hyvin, hyvin väsynyt. Pääasia kuitenkin oli se, että (ainakin sen kevään) urakka oli ohi ja saan vihdoin levätä. En käynyt pääsykoebileissä, vaan menin kotiin lepäämään ja käytinkin loput vapaapäivistäni vain oleiluun ja palautumiseen, vaikka aluksi olikin hankaa olla tekemättä mitään, varsinkin kun kirjojen lukemisesta oli muodostunut niin vahva rutiini. Pian tämän jälkeen koittikin paluu töihin ja kirjojen arkeen jättämä tyhjiö täyttyikin nopeasti.

Kokeen jälkeen kannattaakin keskittyä rentoutumaan ja hemmottelemaan itseään, sen olet ansainnut. Illalla on tietenkin vaihtoehtona pääsykoebileet, johon pääsee purkamaan pahimmat paineet pois ja pitämään hauskaa muiden pänttääjien kanssa sekä unohtamaan kevään ponnistelut.

Kuitenkin päivät voivat silti tuntia pitkäänkin, no pitkiltä. Kun on tottunut nousemaan aikaisin ja lukemaan aamusta iltaan asti, voi tuntua oudolta, jopa levottomalta, kun päivässä onkin niin paljon ylimääräistä aikaa. Osalla toki on töitä kesäksi, joka tuo omat rutiininsa ja auttaa kuluttamaan aikaa, osa saattaa matkailla tai muuten vain nauttia vapaista.

Pääasia on, että keskittyy taas elämäänsä. Varsinkin kun kevään koitos ei ole vielä päättynyt, seuraavaksihan odotellaan tuloksia.

Allekirjoittaneen osalta odotteleminen oli pahempaa kuin itse kokeeseen lukeminen, asialle ei voi tehdä mitään ja täytyy vain odottaa. Viimeisenä yönä ennen tulosten julkistamista ei juuri tullutkaan nukuttua.

Mutta menen nyt asioiden edelle, nauttikaa kesästä ja yrittäkää hankkia muuta ajateltavaa. Tehkää kaikkea sitä, mitä ette lukemisen vuoksi voineet tehdä tai jouduitte siirtämään. Nähkää ystäviä ja perhettä, antakaa aikaa lähimmäisillenne. Reissatkaa, pitäkää hauskaa, olkaa kotona, tehkää sitä mikä tuntuu hyvältä juuri teistä, sillä sen olette ansainneet, älkääkä murehtiko tulevaa; vaikka tiedekunnan ovet eivät avautuisikaan tällä kertaa, ei oikeuskirjallisuuden lukeminen ole ikinä hukkaan heitettyä.

Lisäksi edellisistä hakukerroista saa arvokasta oppia myöhempää varten, erityisesti opiskelemisen osalta. Erään emeritusprofessorin sanoin, suuntaa katse tulevaisuuteen, siellä paistaa aurinko.

Hyvää kesää kaikille!

Aleksi

Olen Aleksi, toisen vuoden oikkari Helsingin Yliopistossa. Ensimmäisellä hakukerrallani en päässyt sisään, mutta en lannistunut, vaan mietin mitä teen toisin ja opin virheistäni. Seuraavalla kerralla kova työ palkittiin ja tiedekunnan pyöröovet avautuivatkin.

Oikikseen pääsy ei ole helppoa millään mittapuulla, mutta ei se mahdotonta ole. Muistakaa tehdä kovasti töitä ja haastakaa omaa osaamistanne koko kevään ajan. Tärkeää on olla itselleen rehellinen ja pitää kiinni tavoitteistaan. Hakukevät tulee olemaan rankka, joten muistakaa myös levätä kunnolla, itsensä voi helposti polttaa loppuun näinkin lyhyessä ajassa.