Lääketiede  •  15.02.2019

Neurologian päivystys

Eilinen ystävänpäivä kului minun osaltani neurologian päivystyksessä, jossa olin suorittamassa neurologian kurssiin kuuluvaa kuuden tunnin pakollista päivystysvuoroa yhdessä kahden kurssikaverini kanssa. Onneksi nämä kurssikaverini ovat samalla hyviä ystäviäni, joten tulipahan ainakin vietettyä ystävänpäivää kaverien kesken, tosin ehkä vähän erilaisessa ympäristössä… 😉

Vaikka olemmekin päivystyksessä vain harjoittelemassa lääketieteen kandeina ilman minkäänlaista vastuuta, oli silti hieman outoa mennä päivystykseen, kun neurologian kurssi ei periaatteessa ole edes vielä alkanut. Kliinistä opetusta ei ole ollut vielä lainkaan (ellei aikaisempien lukuvuosien opetusta lasketa) ja luennoista oltiin ehditty luennoida vasta aivoverenkiertohäiriöt, epilepsia ja kaksi päänsärkyluentoa.

Onneksi päivystämässä olevat lääkärit olivat todella hyviä, ehkä melkein parhaita mitä ikinä on päivystysvuoroissa ollut. Kuusi tuntia meni siis loppujen lopuksi tosi nopeasti. Tämän kuuden tunnin aikana jokainen meistä tutki vuorollaan yhden potilaan ja kirjoitti hänestä tekstin. Kävimme aina potilaan luona kolmistaan, eli yksi meistä tutki ja kaksi muuta seurasi sivusta. Saimme henkilökohtaista opetusta lääkäriltä, ja pääsimme vielä hänen mukanaan seuraamaan, kun hän tutki potilaat meidän jälkeen.

Potilastapaukset, jotka kohdallemme osuivat, olivat hyvin aivoverenkiertohäiriö painotteisia: yksi infarktiepäily ja yksi todellinen infarkti. Oli tosi hyvä saada kokemusta lisää neurologisen potilaan tutkimisesta, sillä sitä ei tähän mennessä ole hirveästi ehtinyt kertymään. Tottakai neurologistastatusta on tullut jo tehtyä aikaisempienkin potilaiden kanssa, mutta ei ihan näin laajasti, mitä eilen tutkimme. Neurologiseen tutkimukseen kuuluu siis melkein kaikkien aivohermojen tutkiminen, refleksit, ylä-ja alaraajojen voimat ja tunnot, käsien hienomotoriikka sekä muun muassa sisäkorvan tasapainoelimeen kohdistuvia tutkimuksia.

Tästä on hyvä jatkaa kohti varsinaista neurologian kliinistä opetusta ja luentoviikkoa. Sitä ennen aioin kuitenkin viettää rennon viikonlopun siskoni luona Kuopiossa hiihdellen ja luistellen. Rentouttavaa viikonloppua sullekin!

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.