Lääketiede  •  12.08.2018

Neljäs vuosi - tästä se alkaa

Heippahei!

Lääkiksen neljäs vuosi starttaa huomenna käyntiin. Ei edes oikeastaan haittaa, sillä mulla on aivan huippu kesä takana. Kun viime kesä oli hieman tylsä, on tämä kesä ollut ihan paras – niin säiden, töiden kuin lomailunkin osalta.

Pääsin siis ensimmäistä kertaa tänä kesänä oman alan töihin, kun kaksi aikaisempaa kesää olen tehnyt lähihoitajan hommia. En toki lääkärinä vielä saanut työskennellä, mutta amanuenssina eli manuna sen sijaan sain. Olinkin kuukauden Turun kaupunginsairaalassa, joka oli tosi kiva ja opettava kokemus, ja nyt on ihka ensimmäinen amanuenssuuri suoritettu. Amanuenssin työ on siitä mukavaa ja helppoa, että mitään hoitopäätöksiä emme saa ehdä. Amanuenssi ei siis ole vastuussa potilaan hoidosta, vaan kaikki vastuu on ohjaavalla lääkärillä. Puolestaan amanuenssin tehtävä on seurata lääkärin työtä, tehdä tehtäviä, mitä lääkäri antaa, ja samalla oppia lisää asioita.

Kuukauteni sairaalassa

Kuukauteni Turun kaupungin sairaalassa näytti kutakuinkin tältä: Aamu alkoi kahdeksalta, jolloin käynnistin tietokoneen, ja aloin tutustua vuodeosaston potilaisiin. Lääkärin kierto alkoi puoli kymmenen, joten aamulla oli puolitoista tuntia aikaa lukea potilastekstejä sekä katsoa labroja ja lääkelistoja, jotta tulevaa kiertoa olisi helpompi seurata. Lääkärin kierrolla pääasiassa seurasin sivusta lääkärin ja sairaanhoitajan työtä. Toki, kysyin, jos minulle tuli joitain kysyttävää ja välillä keskustelimme lääkärin kanssa potilaiden tapauksista, mutta pääasiassa kierto oli minun osaltani melko passiivista vierestä seuraamista. Lounaan jälkeen alkoi minun ”työt”. Sain kirjoittaa potilaista epikriisejä eli lopputekstejä potilaan kotiutuessa sekä väliarvioita eli decursuksia. Lisäksi tein lähetteitä erilaisiin paikkoihin; kuvauksiin, jatkohoitopaikkoihin tai TYKSiin lisätutkimuksiin. Muutaman osastolle tulleen potilaan sain myös itse käydä tutkimassa ja kirjoittaa heistä tulotekstin. Lisäksi näin sydämen ultraääniä, tutustuin telemetrian käyttöön ja tulkintaan, sekä osallistuin röntgenmeetingeihin ja pariin koulutukseen. Kokonaisuudessa kuukauteni kaupungin sairaalassa oli todella mielenkiintoinen ja opettava. Kuukauden aikana myös potilastietojärjestelmä ja talon tavat tulivat tutuiksi, joten ensi kesänä on helpompi aloittaa kesätyöt lääkärin sijaisena, kun sairaala on jo melko tuttu. Samaan sairaalaan olen siis menossa ensi kesäksi kesälääkäriksi, kivaa ja jännittävää!

Loppukesä meni syventäviä tehdessä. Pääsin vihdoin analysoimaan dataa, jota olen lääkiksen ensimmäisen vuoden keväästä alkaen kerännyt. Ja nyt syvärini on lähes valmiit! Niistä kuitenkin lisää, joskus myöhemmin.

Tuleva syksy tulee pitämään sisällään kirurgiaa, anestesiologiaa, traumatologiaa ja radiologiaa. Vuosi aikaa kerryttää omaa tietämystään, ja sitten pitäisi olla valmis kesällä toimimaan lääkärin sijaisena. Tästä se siis alkaa!

Toivottavasti sullakin oli kiva kesä takana!! (ja oikeastaan, eihän kesä vielä edes ole loppunut)

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.