Psykologia  •  01.10.2017

Näin päädyin opiskelemaan psykologiaa

Muistan hyvin sen hetken, kun tajusin haluavani päästä opiskelemaan psykologiaa Joensuuhun. Istuin illalla keittiössä ja googlasin eri opiskelualoja. Monet alat vaikuttivat ihan kiinnostavilta. Ihan okei tai ihan kiva. Sitten luin psykologian opinnoista ja innostuin. Kiinnostuksen herätti ihmismielen toiminta ja se mikä saa meidät toimimaan kuten toimimme.

En haluaisi myöntää, mutta alkuinnostuksen jälkeen heti seuraava ajatukseni oli: ”miten muka voisin päästä sisään?”. Epävarmuuteni sai miettimään kannattaisiko edes hakea. En kuitenkaan suostunut päästämään irti innostuksesta ja aloin selailemaan eri yliopistojen psykologian opintosisältöjä. Pohdin sitä, voinko antaa epävarmuuteni estää minua tekemästä jotain kiinnostavaa ja tavoittelemasta haluamaani. Aloin etsimään tietoa hakuprosessista ja pääsykokeista. Tajusin, että epävarmuus kuuluu tähän juttuun – aika harva varmaan ajattelee hakevansa opiskelemaan korkeakouluun ja pääsevänsä heittämällä sisään.

Ensin haaveilin, harkitsin ja sitten tein päätöksen. Päätös oli lupaus itselleni, että jos päätän hakea, teen kaikkeni sen eteen. Aloitin pääsykokeisiin valmistautumisen suunnittelun ja valmistauduin hyvin. Tietenkin oli huonompia hetkiä, kun en pystynyt keskittymään ja mistään ei tullut mitään. Sitten tuli hyviä päiviä, kun tuntui että olen mennyt tosi paljon eteenpäin ja asiat vain luistivat. Välillä tuntui joka toinen päivä, että ”en tule koskaan pääsemään psykalle” ja toisina taas, että se olisi ihan mahdollistakin – välillä nämä tunteet vaihtuivat tiheämmin (joskus joka toinen minuutti…). Tässä kaikessa ailahtelevuudessa auttoi juuri se, että olin tehnyt päätöksen. Epävarmuudella tai hankalilla päivillä ei ollut merkitystä prosessin kannalta, kun olin päättänyt yrittää täysillä. Onneksi uskalsin tehdä päätöksen: tällä hetkellä opiskelen Joensuussa psykologiaa toista vuotta.

Tervetuloa psykologian opiskelijoiden blogiin! Mun suunnitelmissa on kirjoittaa kansainvälisestä psykologian opiskelijatoiminnasta, psykatapahtumista, opiskelijaelämästä ja pääsykokeista.

Laittakaa ihmeessä kysymyksiä, jos mietityttää esim. Joensuussa psykan opiskelu tai pääsykokeisiin valmistautuminen.

“If you hear a voice within you say, `You cannot paint`, then by all means paint, and that voice will be silenced.” – Vincent Van Gogh

• Sara

Sara