Psykologia  •  16.10.2017

Muutoksia psykologian pääsykokeissa

Tärkeää tietoa niille kaikille, ketkä aikovat hakea keväällä 2018 opiskelemaan psykologiaa!

Joensuun psykologian pääsykoe kokee jälleen muutoksia. Muutama vuosi sitten Joensuun pääsykokeet koostuivat esseistä, jolloin pääsykoekirjoina olivat psykologian ja filosofian kirjat. Esseiden tarkistaminen on työlästä touhua ja kun psykan hakijamäärät nousevat koko ajan, esseiden tarkistukseen ei enää ole resursseja. Kun hain itse 2016 keväällä, pääsykokeissa oli vain yksi essee ja loput olivat monivalintatehtäviä. Ensi kevään pääsykokeessa on vain monivalintatehtäviä, esseetä ei siis ole! Ensi vuoden hakijoille säilyy samat materiaalit kuin kahtena edellisenä vuotena, eli:

Kevään 2018 psykologian pääsykoemateriaalit, Joensuu (Itä-Suomen yliopisto):

1) Karjalainen, L.: Tilastotieteen perusteet, 2. painos. (2015) ja

2) Nurmi, J.-E., Ahonen, T., Lyytinen, H., Lyytinen, P., Pulkkinen, L. & Ruoppila, I.: Ihmisen psykologinen kehitys, 5. uudistettu painos. PS-Kustannus (2014)

Tiedot perustuvat Itä-Suomen yliopiston hakijapalveluista saatuihin tietoihin. Viralliset tiedot julkaistaan Opintopolussa viimeistään 30.10. mennessä.

Mikä merkitys on pääsykoemateriaaleilla?

Suoraan sanottuna ei mikään! Suosittelen hakemaan opiskelupaikkaa sellaisella asenteella, että tuli vastaan mitä tahansa, siitä selvitään töitä tekemällä. Pääsykoe on motivaatiokoe, joten vaikka pääsykoemateriaalina olisi latinan kielioppi, se opetellaan. Hakukeväänä ei kannata käyttää aikaa ja energiaa materiaalien harmittelemiseen. Materiaaleihin ei voi vaikuttaa, omaan tekemiseensä taas voi.

Muistan, kun itse odotin tietoja pääsykoemateriaaleista ja toivoin, ettei siihen tulisi tilastotiedettä – tulihan siihen. Silloin mietin, että mitenköhän opin tilastoa, kun lukiossakaan ei lyhyt matikka sujunut (näin jälkikäteen: olisi kannattanut tehdä joskus läksyt :D). On luonnollista pohtia aiempia kokemuksia uusien haasteiden edessä, mutta niiden ei kuitenkaan tule estää uusiin haasteisiin tarttumista. Ryhtyessäni pääsykokeisiin valmistautumiseen huomasin, että tilastotiedekin on ihan ymmärrettävissä pitkäjänteisellä työllä. Olisi siis ollut tosi typerää jättää hakematta, koska luulin, etteivät laskeminen ja matemaattiset kaavat millään menisi mun päähän.

Joka tapauksessa noista tulevan kevään materiaaleista on hyötyä myös opinnoissa. Itse olin treenannut noita talven ja kevään, ja kun syksyllä pääsin yliopistoon, mulle oli heti tulossa kehityspsykologian ja tilastotieteen kurssit. Kesän jäljiltä oli jotain toki unohtunut, mutta kivaa oli myös huomata, että jotakin osasi jo!

Sara

Ps. Hanki kirjat mahdollisimman nopeasti ja muistahan tarkistaa, että hankit oikeat painokset.

Pps. Viime tekstissä kerroin kuinka päädyin psykalle: Näin päädyin opiskelemaan psykologiaa

Sara