Yleinen  •  20.05.2025

Muista paremmin ja hallitse jännitys pääsykokeessa

Pääsykoepäivänä aivojen muistijärjestelmissä on valtava määrä tietoa, joka odottaa aktivoitumista muutaman tunnin intensiivisen koesuorituksen aikana. Koetilanne vaatii oikeanlaista virittäytymistä, tarkkaavaisuutta ja keskittymistä, jotta saat palautettua mieleen kaiken sen tiedon, jonka olet huolella opiskellut – ja muotoiltua sen koevastauksissa vaadittavaan muotoon.

Onkin luonnollista, että pääsykoepäivään liittyy odotuksia ja jännitystä. Jännitys on merkki siitä, että asia on sinulle tärkeä. Sopiva määrä jännitystä ennen vaativaa suoritusta terävöittää tarkkaavaisuutta ja keskittymistä, mutta liiallinen jännitys haittaa suoritusta ja on muistin este.

Tästä blogista saat vinkkejä, jotka auttavat sinua muistamaan kokeessa paremmin ja helpottavat jännitystä. Vinkit on koonnut kasvatustieteen maisteri Mia Göcer, jonka erityisalaa on oppimisen tutkimus ja pedagoginen ohjaus.

 

5 vinkkiä, kuinka muistat paremmin koetilanteessa

1️⃣ Käy nopeasti läpi kokeen tehtävät ja aloita niistä, jotka varmasti osaat. Kun pääset vauhtiin, haastavampiinkin tehtäviin vastaaminen helpottuu.

2️⃣ Jos vastaus ei tule heti mieleesi, käytä apunasi muistin jatketta ja visuaalisia vihjeitä: Missä kohtaa pääsykoemateriaalia aihetta käsiteltiin ja liittyikö siihen kuvia tai esimerkkejä? Teinkö tähän jonkin muistisäännön? Luonnostele suttupaperille ja kirjoita tai piirtele kuvioksi kaikki, mitä muistat aiheesta.

3️⃣ Älä jää jumiin yhteen tehtävään. Muistele hetki, hae muistivihjeitä ja luonnostele. Tämän jälkeen siirry eteenpäin ja jätä asia hautumaan – se saattaa palautua mieleesi alitajunnasta, kun työstät helpompaa tehtävää. Tai kun palaat uudelleen tehtävän pariin, mielikuvat ovat odottamisen aikana kirkastuneet ja jäsentyneet.

4️⃣ Muistaminen on ajattelemista ja ongelmanratkaisua. Joissain koetehtävissä on kyse siitä, että tietoja osataan käyttää taitavasti ja loogisesti annetun ongelman ratkaisuun. Tutki, mitä tehtävänannon perusteella jo tiedetään, mitä tietoa puuttuu ja mitä tästä voisi päätellä. Käytä kaikkea saatavilla olevaa aineistoa ja siinä olevia vihjeitä apuna.

5️⃣Ota vastaan kaikki tiedonmuruset, jota muisti sinulle aiheesta tarjoaa ja kokeile käyttää sitä muistista haun apuvälineenä: Mitä aiheesta on kirjoitettu? Mitä on puhuttu valmennuskurssilla ja kurssilaisten kanssa? Oliko harjoituskokeessa tai materiaalissa jotain tähän liittyvää? Vaikka et muistaisi tarkasti, mutta pystyt palauttamaan mieleen aiheen ja siihen liittyviä asioita, voit löytää puuttuvan palasen pyörittelemällä aihetta.

Treenaa koetilannetta etukäteen harjoituskoepakettiemme avulla – tutustu vaihtoehtoihin

Muista paremmin ja hallitse jännitys pääsykokeessa. 3 vinkkiä jännityksen hallintaan.

3 vinkkiä jännityksen hallintaan

1️⃣ Kirjoita huolesi, kokeisiin liittyvät tunteesi ja mieltä askarruttavat ajatuksesi ylös paperille ennen koetta. Päässäsi pyörivät asiat aiheuttavat esteitä ja haittaavat työmuistin toimintaa ja suorituskykyä – ja keskittymiskykysi kokeessa heikentyy. Ulkoistamalla stressaavat ajatuksesi, sinun on helpompi ajatella selkeämmin ja keskittyä tulevaan suoritukseen.

2️⃣ Jos kokeen alussa jännittää ja sinun on vaikea ajatella selkeästi, keskity hengittämiseen. Sulje silmäsi tai laske katseesi maahan, yritä rauhoittua. Hengitä rauhassa ja ajattele vain hengittämistä. Jos stressaava tunne palaa mieleesi, vie ajatuksesi takaisin hengitykseesi – kiinnitä huomiosi siihen, että sisään hengittäessä ilma kulkee nenäsi kautta sisään ja ulos hengittäessäsi suusi kautta ulos. Jatka hitaasti hengittämistä, kunnes tunnet olosi rauhallisemmaksi.

3️⃣ Jos kokeen aikana tulee muistikatkos ja tuntuu, että kaikki tieto katoaa mielestä, voit kokeilla edellistä hengitysharjoitusta ja rauhoittumista. Voit myös pyytää kokeen valvojalta WC-taukoa tai haukata kokeeseen tuomasi pienet eväät. Näin aivosi saavat hetkeksi muuta ajateltavaa irrottautuakseen jumiutuneesta ajatuskuviosta.

 

Muita ohjeita ja vinkkejä:

Kurkkaa ohjeet digitaaliseen valintakokeeseen

Laske yo-todistuksesi antamat todistusvalintapisteet

Olivian vinkit lääketieteen pääsykokeeseen

 

Analysoi oma suorituksesi valintakokeessa

Julkaisemme kesän aikana analyysivideot useista eri valintakokeista. Videoilla asiantuntijamme arvioivat kokeen vaativuutta ja käyvät läpi koetehtäviä. Näin näet, mitkä asiat kokeessa painottuivat ja pääset arvioimaan omaa koesuoritustasi.

Mia Göcer

Mia Göcer on kasvatustieteen maisteri ja toimii Valmennuskeskuksen valmennusjohtajana. Mia on valmistunut Helsingin yliopistosta erikoistumisalueenaan oppimisen tutkimus. Hän on myös kokenut valmentaja, jolla on laaja pedagoginen osaaminen opettajan, aikuispedagogiikan ja ohjausalan opinnoista sekä coachingin osalta.