Lääketiede  •  08.04.2022

Mitä tehdä 1,5 kk ennen pääsykoetta

Kevät on jo pitkällä ja pääsykoe alkaa pikkuhiljaa vaania nurkan takaa. Nyt ei kuitenkaan ole aika paniikkiin. Vaikka aika tuntuukin menevän nopeasti ja kokeeseen on aikaa noin 1,5 kk, on itseasiassa aikaa vielä reilusti. Puolitoista kuukautta riittää helposti monien asioiden opiskeluun sekä kertailuun. Tällä viikolla tuli myös lisätietoa liittyen tulevaan valintakokeeseen, joten kannattaa se käydä tsekkaamassa tästä, jos et sitä vielä ole tehnyt.

Nämä viimeiset viikot ovat todella tärkeitä niin kertaamisen mutta myös omasta jaksamisesta huolehtimisen kannalta. Muista opiskella kunnolla ja ylläpitää laskurutiinia laskemalla eri aihealueiden laskuja koko ajan, mutta muista myös oikeasti pitää huolta omasta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi. Pahinta mitä voit tällä hetkellä tehdä, on nostaa tunnit ihan älyttömiin määriin ja laiminlyödä levon ja unen määrä. Tässä ajassa ehdit vielä vetää itsesi burn outin partaalle juuri ennen pääsykoetta, mikä tottakai olisi se pahin mahdollinen tapahtuma.

Jos et ole vielä aikaisemmin aikatauluttanut viikkojasi, kannattaa se tehdä nyt. Selaile pääsykoealue läpi ja mieti, mitä osaat ja mikä vaatii vielä harjoittelua. Tee tämän perusteella itsellesi päivä- tai viikkokohtainen suunnitelma. Näin pysyt kärryillä koko ajan, missä mennään ja mitä on vielä edessä. Älä kuitenkaan tee sekunti-aikataulua. Ole itsellesi armollinen ja varaa aikaa reilusti palautumiseen, vähintään 1 vapaapäivä viikossa tekee vain hyvää sekä mielelle että keholle. Älä myöskään ruoski itseäsi, jos et joka viikko pysy aikataulussa, elämässä mitään ei pysty suunnittelemaan täysin, aina tulee jotain liikkuvia tekijöitä, joihin ei ole voinut etukäteen varautua.

Toinen tärkeä asia tällä hetkellä on oman motivaation ja itseluottamuksen ylläpitäminen. Olet varmasti jo väsynyt tässä kohtaa opiskelu-urakkaa, mutta kyllä sinä vielä jaksat. Mieti pääsykoepäivää, jolloin pääset näyttämään osaamisesi. Mieti sitä päivää, kun opintopolun etusivulle pomppaa teksti ”opiskelupaikka myönnetty”. Mikään ei voita tuota tunnetta. Tiedän, että välillä on vaikeampaa luottaa itseensä, mutta sitä tarvitaan. Muiden tuki on tietenkin tärkeää ja tuntuu hyvältä, mutta oma itseluottamus on kaikista tärkeintä. Jos sinä luotat itseesi, ei ole väliä luottaako kukaan muu.

Älä myöskään vertaile itseäsi muihin. Jokainen meistä on erilainen, oppii eri tavalla ja on lähtenyt eri lähtökohdista. Vaikka joku opiskelisi 12 tuntia päivässä, ei se tarkoita että hän automaattisesti tulee pääsemään sisään ja sinä et, vaikket itse opiskelisikaan noin paljon. Itselläni oli käytössä oma ns. studygram hakuvuosien aikana ja tykkäsin seurata muiden projekteja, mutta pyrin välttämään itseni vertaamista muihin. Jos tuntui, että studygram tuotti vain huonoa olo ja paineita, pidin taukoa siitä.

Nyt on se hetki kuunnella itseäsi. Mikä tuntuu hyvältä ja antaa energiaa, pidä siitä kiinni. On myös täysin ok pitää ylimääräisiä vapaapäiviä, jos jaksaminen ja keskittyminen eivät ole kunnossa. Tuleva pääsiäinen onkin hyvä hetki ottaa pari lomapäivää ennen viimeistä rutistusta. Voin luvata, ettei sisään pääsemisesi ole kiinni parista päivästä. Ole itsellesi armollinen, olet ansainnut sen.

Hyvää viikonloppua!

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01