Lääketiede  •  29.03.2019

Mitä psykiatriassa opiskellaan + pääsykoevinkki

Kuten olen aikaisemminkin lääkiksen kursseissa huomannut, ei kurssin nimi avaa vielä paljonkaan sitä, mitä itse kurssi tulee pitämään sisällään. Esimerkiksi kirurgian kurssin alkaessa syksyllä, en oikeastaan edes tiennyt, mitä se käytännössä pitää sisällään. Sama asia oli periaatteessa psykiatrian kurssin kanssa. Totta kai kaikki ymmärtävät heti, että psykiatrissa opiskellaan psyykkisiä sairauksia, kuten masennusta ym., mutta aina kurssin edetessä tulee yllätyksenä ne kaikki sellaiset aiheet ja sairaudet, joita a) ei joko ole tiennyt olevan edes olemassa, tai b) ei ole osannut ajatella, että kyseinen kurssi sisältäisi nekin aihealueet.

Tässä nyt listauksena muutamia psykiatriassa opiskeltavia aiheita:

  • Mielialahäiriöt, kuten masennus ja kaksisuuntainen mielialahäiriö
  • Ahdistuneisuushäiriöt (pitäen sisällään pakko-oireiset häiriöt ja pelkohäiriöt
  • Psykoosit eli skitsofreniat ja muut psykoottiset sairaudet
  • Itsetuhoisuus ja itsemurhat
  • Päihdehäiriöt
  • Syömishäiriöt
  • Somatisaatiohäiriöt
  • Persoonallisuushäiriöt
  • Neuropsykiatriset häiriöt, kuten ADHD ja autismi
  • Kriisit ja sopeutumishäiriöt

Nyt tätä listaa kirjoittaessani, pystyy hyvin huomaamaan oman kehityksensä, ja sen mitä on oppinut. Jos, minun olisi pitänyt kertoa yllälistatuista asioita esimerkiksi syksyllä, en olisi osannut kuin joitain asioita, joita aikaisemmilla kursseilla on tullut esiin. Esimerkiksi farmakologiassa toisen vuoden keväällä käytiin läpi masennuslääkkeet ja muut psyykelääkkeet, mutta täytyy myöntää, että aika hyvin nekin asiat olivat päässeet unohtumaan kahden vuoden aikana.

Vinkkinä voisinkin antaa pääsykokeeseen lukeville, että kannattaa säännöllisin väliajoin pysähtyä, ja vaikka jopa listata ylös asiat, joita on oppinut. Kun koko ajan opiskelee, eikä pysähdy pohtimaan omaa oppimistaan, voi tuntua, että pysyy koko ajan paikallaan, eikä kehitystä tapahdu. Kun sitten esimerkiksi joka perjantai pohtisi viime viikon lukemista, ja sitä mitä on juuri sillä viikolla oppinut, voi huomata edenneensä opiskeluissa hyvinkin paljon. Uskoisin tämän olevan myös todella motivoivaa, kun huomaa oman kehityksensä!

Kuten taisin jo viime kirjoituksessa mainita, ensi viikkolla olen nuorisopsykiatrialla. Siellä pitää vielä tutkia potilaita, mutta ne ovatkin kevään viimeiset potilaat. Seuraavat tutkittavat potilaat ovat sitten kesällä omia potilaita Kaupungin sairaalassa, jännittävää!

Ihanaa viikonloppua, toivottavasti saadaan nauttia aurinkoisista keleistä!
-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.