Mitä on logopedia?
Logopedia tieteenalana
Ainetta opiskelleena usein kuulee kysymyksen, että mitä se logopedia oikein on? Logopedia on monitieteinen tieteenala, joka tutkii kaikkea ihmisen vuorovaikutukseen, kommunikaatioon, puheeseen, ääneen ja kieleen liittyvää. Logopedinen tutkimus on hyvin poikkitieteellistä ja sisältää paljon yhteistyötä sekä osaamista esimerkiksi psykologian ja lääketieteen parista. Tutkimus keskittyy usein esimerkiksi kielellisen järjestelmän toimintaan, eri häiriöiden taustatekijöihin, niiden arviointiin, ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen. Kielellisen järjestelmän lisäksi tutkimusta tehdään esimerkiksi puheen ja äänentuotosta, aikuisiällä tapahtuvasta kielikyvyn vaurioitumisesta eli afasiasta, nielemisvaikeuksista ja eri sairauksien vaikutuksista kommunikointikykyihin. Logopedian tutkimuksesta saatua tietoa sovelletaan käytännön puheterapiassa.
Logopedian opiskelu
Logopediaa voi opiskella neljässä yliopistossa: Helsingissä, Oulussa, Tampereella ja Turussa sekä Åbo Akademissa. Opinnot koostuvat kandi- ja maisterivaiheista, joiden jälkeen on pätevä hakemaan laillistetun puheterapeutin pätevyyttä Valvirasta. Puheterapeuttien työllisyystilanne on erittäin hyvä ja puheterapeuteista on Oulun seutua lukuun ottamatta maanlaajuinen pula. Puheterapeutit ovat useimmiten töissä kunnallisissa terveyskeskuksissa, erikoissairaanhoidon yksiköissä kuten lastenneurologian tai foniatrian yksiköissä ja kouluissa. Myös yksityinen sektori on nykypäivänä merkittävä työllistäjä. Suurin osa puheterapeuttien kliinisestä työstä tehdään lasten parissa, mutta väestön ikääntyessä työtä tehdään tulevaisuudessa yhä enemmän vanhuksien kanssa. Ikääntyneiden kanssa työskennellään usein sairaaloiden neurologisilla akuutti- ja kuntoutusosastolla. Terveyskeskuspuolella aikuisasiakkaita hoidetaan resurssien puitteissa.
Logopedian pääsykoe
Valmennuskeskus järjestää ensimmäistä kertaa logopedian valmennuskurssin keväällä 2019. Opiskelupaikat olivat ennätyssuosittuja sekä sisäänpääsy aiempaa vaikeampaa. Pääsykoe uudistui täysin vuoden 2018 yhteishaussa ja se painottuu tilastojen ja kuvaahien tulkintaan, loogiseen päättelyyn sekä tekstiaineiston hallintaan.
Valmennuskeskuksella on vankkaa osaamista puheterapian saralta, sillä tytäryhtiö CogniMed tuottaa puheterapiapalveluita useilla paikkakunnilla. Jos olet kiinnostunut käydä tutustumassa Puheterapian tietopankkiin. Tervetuloa meille valmistautumaan kevään pääsykokeisiin!