AMK sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoala  •  11.01.2021

Minun koulupäiväni

Moikka! Hyvää alkanutta vuotta kaikille. Toivottavasti joulu ja uusi vuosi on mennyt kaikilla hyvin. Arki tekee paluutaan ja onkin hyvä aika miettiä millaista korkeakoulussa oikeasti on ja millaiset päivät meillä on. Tänään ajattelinkin kertoa teille, millainen on tavanomainen korkeakouluopiskelijan arkipäivä.

Aiemmin kerroinkin jo siitä, kuinka pitkiä luennot ovat ja kuinka kauan yleensä koulussa ollaan. Nyt ajattelin, että kertoisin hiukan vielä tarkemmin kaikesta siitä, mitä koulussa tehdään.

Tosiaan kertauksena vielä, että päivät kestää 2-7h ja lukujärjestys ei ole koskaan samannäköinen joka viikko. Opintojaksot alkavat ja loppuvat eri aikoihin, jonka takia lukujärjestystä täytyy seurata joka viikko.

Opiskelu ei ole samanlaista kun lukiossa. Luennot ovat pidempiä ja esimerkiksi muistiinpanojen tekeminen on valinnaista. Läksyä ei myöskään tietenkään tule. Läksyt ovat niin sanotusti opintojaksoon kuuluvat raportit ja esseet, jotka ovat kaikki omalla vastuullasi ja kukaan ei ole myöskään pakottamassa tai muistuttamassa sinua niiden tekemisestä.

Yleensä luennoilla käsitellään päivän aihetta, joka on yleensä opiskelijoille ilmoitettu opintoympäristössä. Luentojen sisältö ja tapa opettaa vaihtelee koulujen ja opettajien välillä, sekä luennoilla voidaan joko vain kuunnella tai sitten luennot voivat sisältää esimerkiksi ryhmissä kysymyksien pohtimista tai lyhyiden ryhmätöiden tekemistä. Meillä luennoilla käytetään välillä myös ilmaisutaitoa opetusmenetelmänä.

Kuten jo sanoin aiemmin, yksi luento kestää yleensä 3h. Joskus koko päivä saattaa sisältää yhden opintojakson opiskelua. Ehkä jo nyt mietit, miten kukaan jaksaa istua 3h samassa paikassa koko ajan. Onneksi kuitenkin luennoilla pidetään vessa- ja kahvitaukoja aina noin 1.5h välein. Tietenkin myös luennolta saa aina poistua, eikä tarvitse vaatia lupaa keneltäkään tai ilmoittaa poistumisesta, jos esimerkiksi joutuu lähtemään ajoissa.

Luennoilla ei myöskään oteta mitenkään nimiä ylös, niin kuin lukiossa esimerkiksi meillä oli. Opettaja ei kysele opiskelijoiden perään, vaan opiskelijan pitää itse huolehtia omasta läsnäolostaan.

Tietenkin jos päivät ovat pitkiä tai vaan muutenkin, jos huvittaa, voi mennä syömään koulun ruokalaan. Luentojen välissä on riittävästi aikaa käydä syömässä, usein noin tunti. Koulussamme ja useissa korkeakouluissa toimii myös kahvila tiettyihin aikoihin, jolloin välipalan ostaminen on myös mahdollista, jos päivä venyy pitkäksi.

Viikkoina on myös paljon ”vapaapäiviä” jolloin koululle ei tulla ja luentoja ei ole ollenkaan. Esimerkiksi minulla on usein vain 3x viikossa koulua, mutta nämä kaksi muuta arkipäivää usein menee kotona raporttien ja esseiden parissa. Joten valitettavasti jos tulevassa lukkarissasi näkyy vapaapäiviä, ne todennäköisesti täyttyvät niin sanotuilla ”läksyillä”.

Korkeakouluarkipäivät poikkeavat paljon perusopetuksesta ja toisen asteen opetuksesta. Se on vapaampaa ja itsenäisempää, johon voi olla hankala tottua. Se kyllä onneksi helpottuu ajan myötä ja opettaa itsenäiseen työskentelyyn jatkossa. Toivottavasti tämä selkeyttää enemmän mitä koulun penkillä tapahtuu!

Kivaa vuoden alkua vielä kaikille!

Milja N.

Milja N

Moikka! Oon ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelija Laureassa. Ajatuksena mulla on suuntautua lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn. Tykkään paljon viettää aikaa ystävien parissa ja tehdä erilaisia käsitöitä.