AMK sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoala  •  19.10.2020

Miksi sosionomiksi?

Oletko miettinyt, että tykkäisit työskennellä muiden ihmisten kanssa? Haluaisitko tukea niitä, jotka ovat heikommassa asemassa? Jos se kuulostaa oikealta jutulta sinulle, voin lämpimästi suositella sosionomin alaa!

Sosionomina pääsee työskentelemään muiden ihmisten parissa jatkuvasti. Koulu- ja työelämässä työskennellään paljon erilaisista elämäntilanteista tulevien ihmisten kanssa. Sosionomin työ on mielestäni todella tärkeää, sillä monilla meistä voi tulla elämässä tilanteita, joissa ei ehkä itse pääse eteenpäin, jolloin sosionomista ja hänen avustaan voi olla erityisen paljon apua.

Sosionomina pystyy työskentelemään esimerkiksi sosiaaliohjaajana, koulukuraattorina tai vaikka nuorisotyöntekijänä ja tietenkin monissa muissa ammateissa. Sosionomin koulutus kestää 3,5 v, joka on itseni mielestä ideaalinen, jos koulunkäynti kiinnostaa, mutta ei halua kuitenkaan viettää siellä esimerkiksi viittä vuotta.

Mitä koulutus sitten oikeasti sisältää? Ydinopintoja alalla on 150 opintopistettä tai ”noppaa”, niin kuin korkeakouluissa usein sanotaan. Tämä laaja 150 opintopistettä sisältää paljon opiskelua ja työskentelyä. Nämä 150 opintopistettä ja sen sisällöt ovat kaikille pakollisia ja niitä ei voi muuttaa. Se sisältää esimerkiksi sosiaalialan keinoja lähestymiseen, harjoitellaan konkreettisesti sitä, miten keskustelua voi viedä asiakkaan kanssa eteenpäin ja syvennytään esimerkiksi huono-osaisuuden käsitteeseen. Opintojaksoilla keskitytään myös omiin vuorovaikutustaitoihin ja miten itse pystyy parantamaan näitä taitoja. Nämä opintojaksojen sisällöt voivat kuitenkin vaihdella ammattikorkeakoulujen mukaan.

150 opintopisteen lisäksi sosionomeilla on täydentäviä opintoja 60 opintopisteen verran. Nämä opintopisteet saat itse päättää. Sosionomina pystyy suuntautumaan useaan eri vaihtoehtoon, joista usein valitaan muutamia kategorioita. Näitä ovat esimerkiksi lasten ja nuorten kanssa työskentely tai aikuissosiaalityö. Tulen kertomaan suuntautumisvaihtoehdoista myöhemmin lisää. Itse olen päättänyt suuntautua lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn, sekä ottaa siihen lisäksi muita täydentäviä opintoja, joista en itsekkään ole vielä varma mitä, mutta se selviää ajallaan!

Olen työskennellyt jo pitkään ennen alalle tulemista lasten ja nuorten kanssa, joten koin sosionomin alan selkeänä itselleni. Olen aina halunnut auttaa muita ja kokenut auttamisen tärkeänä. Jos yhtään tuntuu siltä, että voisit olla myös kiinnostunut tästä alasta, niin suosittelen vielä kerran todella paljon. Sosionomin ala on palkitsevaa, koska tuntee oikeasti tekevänsä muutosta.

Kivaa loppusyksyä teille ja nähään taas seuraavan kirjotuksen parissa!

Milja N.

Milja N

Moikka! Oon ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelija Laureassa. Ajatuksena mulla on suuntautua lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn. Tykkään paljon viettää aikaa ystävien parissa ja tehdä erilaisia käsitöitä.