Miksi psykologia? Osa 3: opiskelu ja opiskelijaelämä
Moi! Täällä mä oon ollut lomatunnelmissa jo viikon, mutta pieni ikävä psykoilun pariin kolkuttelee jo. On siis mitä loistavin hetki Miksi psykologia -postaussarjan viimeiselle osalle. Seuraavaksi tulen kertomaan teille yleisesti psykologian opiskelusta sekä (Helsingin) opiskelijaelämästä psykan fuksin näkökulmasta. Kannattaa ehdottomasti lukaista myös sarjan aiemmat kirjoitukset, joista ensimmäisessä (Miksi psykologia? Osa 1: minun polkuni) kerron, kuinka itse päädyin opiskelemaan psykologiaa ja toisessa (Miksi psykologia? Osa 2: monipuolinen työelämä) taas siitä, mitä kaikkea psykologi voikaan työelämässä tehdä.
Yleisesti psykologian kandidaatin opintoihin kuuluu psykologian perus- ja aineopinnot, metodiopintoja eli tilasto- ja tutkimusjuttuja (Helsingissä näitä on eniten), kieli- ja viestintäopintoja sekä sivuaineopintoja ja valinnaisia opintoja. Lisäksi tehdään kandidaatin tutkielma. Maisteriin taas kuuluu erilaisia syventäviä opintoja sekä pro gradu –tutkielma. Jos haluaa valmistua psykologian maisteriksi, on tehtävä myös puolen vuoden harjoittelu jossain alan työpaikassa. Eri kaupungeissa saattaa olla joitain tiedekunnan yhteisiä pakollisia opintoja tai muita omia erityispiirteitä. Helsingissä ei ole mitään lääketieteellisen tiedekunnan yhteisiä pakollisia kursseja.
Kuten huomaa, psykologian koulutus on monipuolinen ja sitä voi räätälöidä etenkin valinnaisten opintojen ja sivuaineiden ansiosta hyvinkin omannäköisekseen. Lisäksi kaikilta laitoksilta on mahdollista saada kursseja riippumatta omasta opiskelukaupungistaan. Mä en ollut tehnyt yhtään tutkintoon kelpuutettavia opintoja avoimen yliopiston kautta, joten omaan fuksisyksyyni kuuluivat seuraavat kurssit:
- Johdatus kehityspsykologiaan 5op
- Johdatus neuropsykologiaan 5op
- Johdatus kognitiiviseen psykologiaan 5op
- Havaintopsykologian perusteet 5op
- Johdatus tilastolliseen tietojenkäsittelyyn 5op
- Opiskelijan digitaidot 2op
- (Kehollisuusseminaari 2op)
Oma suosikkini oli neuron kurssi. Paljon asiaa, mutta kiinnostavaa sellaista ja oppikirjaa oli usein jopa hauska lukea. Eniten haastetta syksyllä tuottivat tilasto-ohjelma SPSSään tutustuminen sekä monet asiat havaintopsykassa. Lisäksi pakko mainita, että kehollisuussemma oli tosiaan kahden päivän seminaari (sekä yksi kotitehtävä). Yhtenä luennoitsijana oli Lauri Nummenmaa, joka on mm. yksi Helsingin, Turun ja Tampereen pääsykoekirjan tekijöistä. Vähän semmoinen fanityttö-fiilis oli kyllä silloin! 😀
Vaikka opiskelu on tärkeää ja mielenkiintoista ja sitä varten psykalle oletettavasti haetaan, ei pidä unohtaa, mitä kaikkea muuta siistiä psykologian opiskelija voi päästä kokemaan. Ensinnäkin opiskelijastatus mahdollistaa opiskelija-alennukset ja edut. Lisäksi saa haalarit ja pääsee osallistumaan osana joukkoa kaikenlaisiin opiskelijatapahtumiin. Mikä kuitenkin erottaa psykojen opiskeluelämän muiden alojen vastaavasta? Helsingin puolesta vastaus on Kompleksi. Esittelyssä fuksisyksy Helsingissä –postauksesta löydät fuksisyksyn parhaat tapahtumat. Kertauksena hehkutan vielä, että Kompleksilla on kaikille kaikkea. Bileiden lisäksi on kulttuuritapahtumia (esim. Disney-ilta, teatterivierailut, joulukorttipaja) sekä liikuntaa (Itse olen käynyt syksyn aikana Kompleksin kautta pelaamassa koripalloa sekä balettitunnilla). Omien kokemuksieni perusteella voin sanoa, että psykologiaa opiskelee keskimäärin tosi avoin ja ihana porukka 🙂
Lisäksi Suomen psykologian opiskelijoiden yhteinen järjestö SPOL järjestää muutaman tapahtuman vuodessa. Myöskin Euroopan psykologian opiskelijoilla on oma järjestö, EFPSA. Tätä kautta on mahdollista päästä esimerkiksi kongresseihin ja konferensseihin eri puolille Eurooppaa ja tutustua kansainvälisesti muihin psykologian opiskelijoihin.
Itse olen tykännyt opiskelun oheistoiminnasta niin paljon, että liityin Kompleksin tapahtumajaostoon yhdeksi tarjoiluvastaavista. Kokkaamme siis esimerkiksi sitsiruuat. Tapahtumajaoston lisäksi opiskelijan on mahdollista kirjoitella esimerkiksi Kompleksi-lehteen tai vaikkapa liittyä ainejärjestömme hallitukseen sihteerinä, taloudenhoitajana taikka tiedottajana. Saa nähdä, mihin päädyn tulevina vuosina!
Vaikka postauksesta tuli kilometrin pituinen, on tämä vain pintaraapaisu ja tulevaisuudessa tulen varmasti kirjoittamaan yksityiskohtaisemmin meneillään olevista opinnoistani sekä kaikesta muusta opiskeluun liittyvästä. Yritän antaa myös yleishyödyllistä infoa, mutta parhaiten tiedän Helsingin ja Kompleksin meiningeistä. Onneksi meillä on täällä Sara ja Emmi edustamassa muitakin yliopistoja!
Ihanaa joulua kaikille lukijoille, muistakaa levätä ja kerätä inspiraatiota ja innostusta tulevaa kevättä varten! <3 Jos teillä on postaustoiveita, kysyttävää tai kommentoitavaa, voitte kirjoitella suoraan kommenttikenttään tai ottaa muhun yhteyttä somessa (sc ja ig: mmineaaa) 🙂
Minea