Psykologia  •  14.11.2017

Miksi psykologia? Osa 2: monipuolinen työelämä

Edellisessä osassa Miksi psykologia? Osa 1: minun polkuni kerroin, miten itse päädyin opiskelemaan psykologiaa. Seuraavaksi tavoitteenani on vakuuttaa sinut siitä, että olet tehnyt oikean valinnan päättäessäsi hakea psykalle. Jos taas et ole vielä tehnyt valintaasi, kenties tämä teksti kallistaa sinua hieman enemmän kohti psykologiaa.

Suurimmalle osalle meistä on tärkeää, että päätyy opiskelemaan alaa, joka kiinnostaa. Joskus saattaa kuitenkin olla niin, että mielekkäät alavalinnat eivät takaa toimeentuloa tulevaisuudessa tai työttömyyden riski on suuri. Tällöin päädytään kenties valitsemaan opiskelupaikka, johon ei ole juurikaan sisäistä paloa, mutta joka takaa pärjäämisen opintojen jälkeenkin. Psykologian tapauksessa voit kuitenkin saada molemmat: sekä erittäin mielenkiintoisen opintopaikan että monipuoliset työmahdollisuudet ilman pelkoa työttömyydestä (etenkin jos olet valmis lähtemään pääkaupunkiseudun ulkopuolelle).

Psykologien työllisyystilanne on hyvä ja tulee todennäköisesti olemaankin.  Monet psykologit työskentelevät esimerkiksi sairaaloissa tai terveyskeskuksissa. Psykologi neuvoo ja auttaa elämän erilaisissa kriisi- ja ongelmatilanteissa. Hän suunnittelee ja ohjaa mielenterveysongelmien hoitoa ja kuntoutusta, tekee psykologisia tutkimuksia sekä kirjoittaa lausuntoja ja lähetteitä. Monet psykologit käyvät psykoterapiakoulutuksen ja voivat sen jälkeen antaa psykoterapiaa. Psykologeja työskentelee paljon myös kouluissa sekä tutkijoina.

Lisäksi psykologeilla on yllä olevien “perinteisten” tehtävien lisäksi useita muitakin työllistymismahdollisuuksia. Psykologi on ihmismielen ja käyttäytymisen asiantuntija ja oikeastaan psykologiselle osaamiselle on käyttöä kaikissa paikoissa, missä on ihmisiä. Yhtenä yleisenä esimerkkinä tästä on henkilöarviointi. Psykologit voivat olla apuna uuden henkilöstön valinnassa tai nykyisen henkilöstön kehittämisessä organisaatioissa. Toinen esimerkki on varmasti monen mielestä mielenkiintoinen oikeuspsykologin työ. Oikeuspsykologi arvioi esimerkiksi silminnäkijöiden ja todistajien luotettavuutta tai on apuna selvittämässä lapseen kohdistuneita rikosepäilyjä.

Lisäksi psykologi voi työskennellä esimerkiksi seuraavilla aloilla:

  • Liikennepsykologia
  • Urheilupsykologia
  • Ammatinvalinta
  • Neuropsykologia
  • Psykologian opettaja
  • Ympäristöpsykologia

Jos psykologi keksii täysin oman tavan hyödyntää psykologista osaamistaan, voi hän alkaa yrittäjäksi. Itseäni esimerkiksi kiehtoo usean aiemmin luettelemani työtehtävän lisäksi työskentely hyvinvoinnin ja terveyden parissa ja olen varma, että jos kiinnostukseni säilyy opintojen edetessä, tulen löytämään tavan hyödyntää psykalla keräämiäni taitoja hyvinvointiin liittyvässä työssä.

Opintojen aikana on mahdollista käydä excursioilla (kaverien kesken excut) , eli vierailuilla eri psykologien työpaikoilla kuulemassa työn sisällöstä. Itse olen ollut kuuntelemassa kulttuuripsykiatrialla työskentelystä (eli mielenterveystyötä eri kulttuureista saapuneiden kanssa) sekä henkilöarviointiyrityksessä. Tänä syksynä olisi arpaonnen suosiessa ollut mahdollista päästä myös mm. syömishäiriöklinikalle, erääseen teknologiayritykseen ja psykoterapiakeskukseen. Lisäksi jos haluaa valmistua psykologian maisteriksi, on suoritettava noin puoli vuotta kestävä harjoittelu. Harjoittelu on hyvä keino niin kokeilla mielenkiintoista työtehtävää kuin saada jalkaa oven väliin työelämässä.

Seuraavassa, postaussarjan viimeisessä osassa kerron syitä hakea psykalle itse opiskelun ja opiskelijaelämän näkökulmasta. Alla vielä hyödyllisiä linkkejä psykologin työllistymiseen liittyen:

http://www.psyli.fi/tietoa_psykologeista/mita_psykologi_tekee

https://www.valmennuskeskus.fi/valmennuskurssit/psykologia/opiskelu-ja-tyoelama

http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/9/1/303_ammatti

Minea

Minea

Moi! Olen Minea, 21-vuotias toisen vuoden psykanopiskelija Helsingistä. Kirjoittelen blogiin etenkin opinnoista ja opiskelijaelämästä, mutta annan myös vinkkejä pääsykokeisiin. Kiva kun löysitte paikalle, toivottavasti teksteistäni on teille iloa. Nähdään psykalla!