Mikä motivoi opiskelemaan
Vuosi vaihtui, opiskelu oikiksessa jatkuu.
Opiskelua ja koulukirjojen lukemista voi harvoin kuvailla sanalla hauska. Arkipäiväinen pänttääminen harvoin on hauskaa. Homman on kuitenkin oltava mielekästä, jotta sitä jaksaa.
Mikä motivoi lukemaan oikeudellista kirjallisuutta ja suorittamaan päivittäisiä lukutavoitteita?
Ensimmäiseksi ja tärkeimmäksi koen päämäärät. Jotta pienemmistä välitavoitteista jaksaisi välittää, on ne liitettävä siihen itseä motivoivaan lopulliseen päämäärään. Tämä ajatus tuskin kannattelee, ellei päämäärä ole omasi, jos sen siis on asettanut sinulle joku muu kuin sinä itse. Ensimmäiseksi sinun tulee siis miettiä mitä sinä itse haluat, missä näet itsesi tulevaisuudessa ja mikä juuri sinua motivoi. Tämän jälkeen tee päätös saavuttaa tavoitteesi. Päämäärän saavuttaminen tuntuu kuitenkin usein raskaalta. Kyse on loppuen lopuksi vain toisiaan seuraavista arkipäivistä, jolloin sinun on edettävä aikataulusi mukaisesti, lähes rutiininomaisesti. Tämän vuoksi hommasta on tehtävä mielekästä. Mutta miten?
Aseta itsellesi välitavoitteita. Tällöin saat jatkuvasti pienempiä onnistumisen tunteita, jotka motivoivat sinua jatkamaan. Pidä lopullinen päämääräsi koko ajan kirkkaana mielessä. Sen saavuttaaksesi sinun tulee välillä myös kestää tylsää ja raskasta suorittamista. Luo aikataulu, jonka mukaisesti toimiessasi, tulet saavuttamaan välitavoitteesi. Näin ollen sinulle ei tule kiire, eikä sinun tarvitse venyttää päiviäsi yöhön. Tästä huolimatta päivittäisien aikataulujen noudattaminen voi alkaa nopeasti kyllästyttää, vaikka kyseessä olisikin mielekäs lopullinen päämäärä. Tästä johtuen korostan tässäkin yhteydessä vastapainon ja levon tärkeyttä opiskelulle. Hyvin levänneenä mieli pysyy virkeänä ja ajatuksetkin ovat usein positiivisempia. Väsyneenä lukeminen, urheilu ja jopa kaikki arkipäiväiset hommat tuntuvat raskailta ja jopa vastenmielisiltä. Seuraavaksi sinun tulee huolehtia siitä, että syöt hyvin, sillä alakuloisuus johtuu usein vain alavireestä. Jos et syö, sinulla ei ole energiaa. Jos syöt liian epäterveellisesti, verensokerisi heittelee ja vaikuttaa käyttäytymiseesi. Näitä aiheita ei voi liikaa korostaa.
Mutta mikä avuksi, jos lukeminen, uni, ruokailu ja liikunta ovat tasapainossa, mutta tekeminen silti kyllästyttää?
Jos ala on omasi ja olet asettanut itsellesi mielekkäitä ja juuri sinulle itsellesi tärkeitä tavoitteita, jaksat myös välillä tylsää ja raskasta suorittamista. Jos tavoite on ehdottomasti oikea, ja tekeminen silti tökkii, tulee miettiä ovatko välitavoitteet oikeassa mittasuhteessa käytettävissä olevan ajan suhteen. Onko siis joitain asioita karsittava, jotta jää tarpeeksi aikaa opiskelulle ja levolle?
Tällä pohjustuksella, moni varmaan kuvittelee, että hyvien suoritusten saavuttamiseksi pitäisi elää hyvin kurinalaista elämää. Tämä pitääkin hyvin usein paikkaansa, muttei ole koko totuus. Välillä on nimittäin tärkeää muistaa myös vain nauttia vapaa-ajasta. Tällä tarkoitan sitä, että mielestäni kenenkään ei tule olla liian ankara itselleen. On tärkeää, että homma säilyy mielekkäänä, jottei siitä tule pakonomaista. Välillä voi luistaa aikataulusta. Aika ajoin on syytä myös lomailla. Aina ei tarvitse syödä terveellisesti, mennä nukkumaan ajoissa tai lukea niin paljon kuin oli tarkoitus. Välillä se on jopa viisasta, sillä yleensä se tehostaa seuraavien päivien suorituksia. Tekeminen ei silloin ole pakonomaista ja fiilis säilyy hyvänä. Tätä en tosin suosittele pääsykokeisiin lukiessa, jolloin neuvon pitäytymään tiukasti aikataulussa ja nukkumaan hyvin. 😉
Kun minulta kysytään, kannattiko hakukerrat ja vastaako oikis odotuksia, vastaus on edelleen kyllä. Oikeustieteellinen tarjoaa monipuolisen tutkinnon. Jo kirjoja lukiessa huomaa tiedon käyttökelpoisuuden. Pänttäystä jaksaa, koska päämäärä on itselle tärkeä ja opiskelu ja vapaa-aika ovat tasapainossa. Kun tietyn ajan lukee, voi seuraavaksi levätä.
Leppoisaa alkuvuotta! 🙂
– Taija-Maija