Lukusuunnitelma kauppiksen pääsykokeeseen
No niin! Pääsykoe lähestyy ja asunnon seinät täyttyy ajatuskartoilla ja muistiinpanoilla. Minulla on ollut todella hektinen kevät töiden takia, joten jouduin pohtimaan alusta, että millainen lukusuunnitelma sopisi minulle parhaiten, kun perinteinen lukujärjestystä muistuttava suunnitelma ei toimi nyt ollenkaan. Töitä saattaa tulla hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, joten olen nyt etsinyt uutta lähestymistapaa.
Tämmöisessä hetkisessä ja ennalta-arvaamattomassa arjessa juuri minulle toimivan lukusuunnitelman tärkeys korostuu. Miten minä sitten tein lukusuunnitelman?
Aloitin siitä, että laitoin konkreettisesti ylös paperille kaikki aihealueet ja numeroin ne 1-3 osaamisen mukaan, se helpottaa myöhemmin lukusuunnitelman tekoa ja pystyy paremmin hahmottamaan, että minkä aiheen parissa kuluu enemmän aikaa.
Seuraavaksi avasin kalenterin ja aloin sijoittamaan sinne eri aiheiden ”deadlineja”, eli ajattelen, että ”Viimeistään tämän viikon perjantaina olen käsitellyt x aiheen ja tehnyt siitä Kauppisnetin tehtävät.” Jos aihe on haastava – semmoinen, mikä ei ole vielä hallussa, niin annoin sille enemmän aikaa, jotta varmasti kerkeän perehtyä siihen kunnolla.
Tein noi takarajat joustovaralla, eli nykyisen suunnitelman mukaan olen jo toukokuun alussa käsitellyt kaikki aiheet, joten jos tuleekin muuttujia, niin on extra aikaa lopussa tehdä kaiken loppuun ja kerrata. Ajatuksena on kumminkin toukokuussa vähentää työntekoa ja omistautua enemmän opiskeluun, mutta just in case tein lukusuunnitelman pienellä joustovaralla. Lukusuunnitelmaa tehtäessä on tärkeä huomioida se, että sen tekee realistisesti, ettei käy niin, että palaa loppuun puolessavälissä, vaan ottaa huomioon sen, että saa myös levättyä kunnolla.
Minun mielestäni opiskelupisteen on oltava rauhallinen ja kaikki turhat häiriötekijät on karsittava pois opiskelun ajaksi, käytän paljon Forest -appia ja kun opiskelen uutta aihetta, niin pyrin tekemään mahdollisimman paljon muistiinpanoja omin sanoin ja ajatuskarttoja muistista esim. heti luentojen jälkeen. Pyrin myös lukemaan enemmän uutisia ja kuuntelemaan äänikirjoja aiheista, joita opiskelen. Olen myös tehnyt flashcardeja, hauskempi tapa palauttaa mieleen jo opittuja asioita.
– Gerda