Kauppatiede  •  03.02.2018

Lennä, lennä, leppäkerttu... pois kotoa!

Korkeakoulujen yhteishakuun ei ole enää kauaa. Apua, nytkö tosiaan pitäisi tietää mitä elämällään tekee ja mikä minusta tulee isona? Näin minä ajattelin vuosi sitten. Opiskeltavan alan lisäksi on päätettävä, missä opiskeluvuotensa haluaa viettää. Minä muutin Kuopiosta Jyväskylään – nyt haluan rohkaista sinuakin lähtemään pois tutusta kotikaupungistasi.

Uskalla jättää tutut maisemat opiskeluvuosien ajaksi!

Vertaile yliopistojen tarjontaa

Ei ole ihan sama missä yliopistossa kauppatieteitä opiskelee. Jokainen yliopisto vaihtelee niin pää- kuin sivuainetarjontansa perusteella. Kiinnitä huomiota myös siihen, millaisia maisterivaiheen suuntautumisvaihtoehtoja kullakin yliopistolla on tarjota. Jos lähiyliopistollasi ei ole tarjota juuri sinua kiinnostavaa pakettia, on turha jäädä kaupunkiin viideksi vuodeksi opiskelemaan jotain, mistä ei täysin syty. Täällä Jyväskylässä minua veti puoleensa erityisesti viestinnän johtamisen opintosuunta, henkilöstöjohtaminen ja psykologia sivuaineina ja ympäristöjohtaminen maisterivaiheesta. Mitään näistä en olisi voinut Kuopiossa opiskella. Mieti siis myös, mitä muita aloja kaupungissa voi opiskella – ehkä saat niistä tutkintoosi sopivan sivuaineen kuten minä psykologiasta!

Uusi elämänvaihe, uusi kaupunki

”Aina Jyväskylässä käydessäni palaavat ihanat opiskeluvuodet mieleeni”. Näin tulen sanomaan kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Ei muuttoa opiskeluajaksi toiseen kaupunkiin tarvitse nähdä lopullisena kotikaupungin hylkäämisenä – tämänkin savolaisen sydämessä Kuopio tulee varmasti olemaan se ainoa oikea kotikaupunki. Mutta nyt jos koskaan on se hetki kokeilla elämää muualla. Usko pois, muutto ei tule koskaan olemaan näin helppoa kuin opiskelujen alussa. Nuori ihminen on utelias ja seikkailunhaluinen – nyt sinun on vielä helppo sopeutua, kun muutenkin vasta elämäsi ja tapasi ovat muotoutumassa. Uuteen itsenäiseen elämään voi olla jopa helpompi solahtaa, kun äidin ruokapadat eivät houkuttele lähistöllä… Lisäksi muut ovat kanssasi samassa veneessä, sillä lähes kaikki ovat tulleet muualta – ainakin Jyväskylä on siinä suhteessa aikamoinen sulatusuuni. Useimmiten voit muuttaa tässä vaiheessa ihan oman mielesi mukaan, kun muiden perheenjäsenten elämä ei riipu päätöksestäsi (vertaa vaikkapa nelikymppisen perheenäidin tilanteeseen!). Paitsi onhan itse kullakin tyttö- tai poikaystävä, joten seuraava kysymys onkin…

Entä jos joudun kaukosuhteeseen?

Tee sinä oma päätöksesi sen suhteen, missä ja mitä opiskellen haluat viettää seuraavat viisi vuotta. Anna myös toisen tehdä se. Tietysti asioista voi yhdessä jutella ja koittaa saada unelmat kohtaamaan, mutta ei kaukosuhdekaan elämänloppu ole. Sanon näin kokemuksesta, vaikka ikävästä onkin tullut tuttu tunne. Oikeastaan siinä on omat hyvät puolensa: opettelette ensin elämään yksin ja itsenäisesti, opiskelijariennoissa saa juosta ilman, että toinen jää yksin kotiin ja elämä on täysin sinun näköistäsi. Eikä pääse suhde arkistumaan!

Ja onneksi juna kulkee!

Voit matkustaa vaikka joka viikonloppu käymään kotikotona tapaamassa ystäviä ja rakkaita. Tiedän monia, jotka tekevät usein niin – onpa jollakulla jopa viikonlopputyö muualla. Se on oikeasti niin tavallista, että opiskelijatapahtumatkin osuvat sen takia viikolle – torstai on opiskelijoiden bileilta. Viikonloppuna et missaa mitään opiskelukaupungissasi, vaikka lähtisit kullan kainaloon tai äidin ruokapöytään rentoutumaan. Esimerkiksi kahden tunnin bussimatka, kuten Jyväskylästä Kuopioon tai Tampereelle, taittuu nopeasti kouluhommia tehdessä.

Aika kuluu nopeasti

Vaikka viisi opiskeluvuotta saattaa tuntua loputtoman pitkältä ajalta, hurahtaa se valitettavan nopeasti. Mieti asiaa näin: 4-4-4. Ai häh? Alle neljän opiskelukuukauden jälkeen on pitkä joululoma, pääset siis kotiin. Sitten taas neljä kuukautta opiskeluelämää, minkä jälkeen onkin neljä kuukautta lomaa – voit siis hakea kesätöitä kotikaupungista. Pääset kotikaupunkiisi niin usein ja paljon, että jo ihan kyllästyt.

Hae siis rohkeasti uuteen kaupunkiin opiskelemaan!

Rohkeutta päätöksentekoon!

Siiri 

Mietitkö vielä, mikä on sinun alasi ja minne hakisit opiskelemaan? Selvitä ajatuksiasi lukemalla Miksi kauppatieteet ovat hyvä valinta sinullekin? 5 syytä!

Toinen suuri muutos tulee olemaan tutun lukion penkiltä siirtyminen yliopiston luentosaleihin. Lukaise tästä kirjoittamani juttu siitä: Lukio vs. yliopisto – mikä muuttuu opiskelussa?

 

Siiri