Lääketiede  •  01.11.2019

Lastentauteja Porissa

Kulunut viikko on vierähtänyt Porissa Satakunnan keskussairaalassa lastentaudeilla. Parhaillaan istun Porin eräässä kahvilassa ja kirjoitan tätä blogia. Muut ryhmäläiseni lähtivät jo kohti Turkua, mutta itse jään vielä viikonlopuksi Poriin sukulaisten luokse.

Viikko on jälleen kerran ollut hyödyllinen. Meillä on ollut opetuspoliklinikkaa, lastenneuvolaa, päivystystä, ryhmäopetusta ja vastasyntyneiden tutkimista. On ollut kiva päästä taas tutkimaan lisää lapsia ja saada heidän tutkimisestaan lisää kokemusta. Itse kuitenkin koen, että esimerkiksi lapsen korviin on hieman jännittävämpää katsoa kuin aikuisen korviin, joten ylimääräisestä kokemuksesta ei ikinä ole haittaa.

Omasta mielestä hauskin päivä oli eilen, kun pääsin toisen opiskelijan kanssa tutkimaan kahdenpäivänikäistä poikavauvaa. Miten vastasyntynyt voikaan olla niin pieni ja ihana. Teimme pienelle kotiinlähtötarkistuksen: kuuntelimme sydämen sivuäänten löytämiseksi, katsoimme silmistä punaheijasteet synnynnäisen kaihin poissulkemiseksi, tunnustelimme vatsan, ja kivekset, palpoimme nivuspulssit, suusta katsoimme kitalaen. Lisäksi testasimme, että vastasyntyneen heijasteet tulevat esiin, jotka sitten katoavat muutaman kuukauden iässä.

Myös lastenneuvola päivä oli mielenkiintoinen, kun pääsin tutkimaan 5 ja 8 kuukauden ikäiset vauvat. Opetuspoliklinikalla suurin osa tapauksista käsitteli puolestaan astmaa, joten nyt pitäisi ainakin olla astman diagnostiikka ja hoito hallussa.

Meidän pitää tehdä lastentautien aikana kolme päivystystä. Nyt yksi on siis jo ohi, ja seuraava minulla onkin jo ensi viikolla Turussa. Tein parini kanssa päivystysvuoron heti maanantaina, joten jäimme koulupäivän jälkeen vielä päivystämään eli päivän pituus olikin 9-20.00 🙂 Päivystämässä tutkimme yhden 5 kk ikäisen vauvan, joka oli tullut päivystykseen ripulin takia. Lopun ajasta seurasimme, kun lastenlääkäri piti päivystysvastaanottoa, ja saimme siinä sivussa katsoa korviin, joissa oli tulehdusta.

Kaiken kaikkiaan siis opettavainen viikko takana. Ehdimme me myös kahden kaverini kanssa pitää kokkausillan, jolloin teimme salaattia ja jälkiruuaksi jäätelöä, joten myös koulunulkopuolisia kivoja juttuja on mahtunut viikkoon. Seuraavan kerran Porin hajautusta on ensi keväällä, jolloin tulen tänne kahdeksi viikoksi iho-, keuhko- ja allerkologian kurssilla. Nyt rentouttavaa viikonloppua!

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.