Lääketiede  •  29.11.2019

Lastenpsykiatrian viikko

Tämä viikko on kulunut lastenpsykiatrilla. Viime keväänä meillä oli psykiatrian kurssi, mutta tämä lastenpsykiatria oli jätetty lastentautien kurssin yhteydessä suoritettavaksi. Mielestäni tämä oli ihan kiva jaottelu, koska nyt tuli taas kerrattua psykiatrian asioita. Monet asiat olivat tuttuja jo aikuispsykiatriasta, mutta tietenkin lapsilla on omat piirteensä sekä oireilussa että häiriöiden hoidossa. Reilun viikon päästä maanantaina on ensimmäinen tentti, joka sisältää myös lastenpsykiatrian tentin. Lisäksi samaan aikaan tehdään lasten kirurgian ja –neurologian tentit. Kahden viikon päästä perjantaina onkin sitten lastentautien lopputentti, johon myös tämän syksyn opiskelut päättyvät.

Tällä viikolla meillä on ollut paljon harkkoja ja keskiviikkona olimme seuraamassa eri lastenpsykiatrian poliklinikoita. Itse olin Raision lasten neuropsykiatrian poliklinikalla. Neuropsykiatria sisältää muun muassa autisminkirjon häiriöt, Touretten syndrooman ja ADHD:n. Oli mielenkiintoista ja opettavaista päästä seuraamaan vastaanottoa, vaikka olinkin ajatellut, että vastaanotosta olisi oppinut vieläkin enemmän asioita.

Lisäksi meillä oli viikon aikana potilastapauksiin perustuva harkka, jossa olimme etukäteen ryhmän kanssa ratkaisseet potilastapausta ja esitimme sen harkassa toiselle ryhmälle. Lisäksi harjoittelimme keskenään perhehaastattelua, meillä oli pienlapsipsykiatriaan liittyvä harkka ja pääsimme tutustumaan voimaperheet tutkimukseen, joka on toimintamalli alle kouluikäisten käytösongelmien hoitoon.

Ensi viikolla on luvassa vielä erikoissairaanhoidon viikko, jossa pääsee vielä tutkimaan pieniä vastasyntyneitä vauvoja. Sitä odotan innolla, mutta ensin pitää vielä suorittaa huomenna yksi päivystysharjoitteluvuoro lastenpäivystyksessä. Vaatimuksena nimittäin oli, että jokaisen pitää tehdä kolmesta päivystyksestä yksi viikonloppuna. Itse en tästä tykkää, koska olen aina pyrkinyt pitämään viikonloput vapaana opiskelusta. Itse ainakin jaksan viikolla opiskella paljon ahkerammin, kun viikonloppuna on saanut rentoutua. Mutta eipä auta muu kuin suorittaa päivystys pois alta, onneksi olen keksinyt kaikkea kivaa tekemistä lauantai-illalle ja sunnuntaille!

Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.