Lääketiede  •  02.10.2018

Lääkiksen syvärit

Kuten olen jo aikaisemmin kirjoittanut, syvärit voisi selittää eräänlaisena lääkiksen opinnäytetyönä. Itse aloitin syvärit jo ensimmäisen vuoden keväällä, ja edes nyt lähes kaksi ja puoli vuotta myöhemmin ne eivät ole vielä valmiit. Loppusuoralla kuitenkin ollaan, mutta kyllä niissä vielä tekemistä riittää. Pohdiskelinkin aihetta yksi päivä mielessäni ja asetin itselleni tavoitteen saada ne valmiiksi aivan viimeistään nyt neljännen vuoden aikana, mielellään jo esimerkiksi alkukeväästä.

Aiheena minulla on synnytyksen ballonki käynnistys -tutkimus, joka kiinnostaa kyllä minua kovasti. Ensimmäiset pari vuotta meni dataa kerätessä, ja se ottikin suunniteltua enemmän aikaa, kun osallistujia tutkimukseen ei saatukaan toivotulla tahdilla. Nyt viime kesänä pääsin vihdoin analysoimaan dataa SPSS-ohjelmalla. En ollut ikinä käyttänyt tuota ohjelmaa, sillä biostatistiikan kurssissa meillä oli aivan toinen ohjelma (JMP) käytössä. Yllättävän hyvin kuitenkin netistä löytyvien ohjeiden avulla sain analyysit tehtyä kesän aikana.

Hyvin menee, kunnes…

Vaikein ja itselleni työläin osuus syväreistä on ainakin vielä osittain edessä. Nimittäin johdannon kirjoittaminen. Olen jo kylläkin kirjoittanut sitä reilun sivun verran, mutta rehellisesti sanottuna en oikein tiedä edes kuinka pitkä sen pitäisi olla, tai mitä minun pitäisi siihen kirjoittaa. Lupasin jo syväriohjaajalleni, että lähetän johdantoni hänelle arvioon, mutta en ole vielä saanut sitä aikaiseksi. Ja syy tähän on se, että minulla ei ole aikaa. Syväreitä varten ei ole ainakaan tähän mennessä ollut varattuna lukujärjestyksestä yhtään aikaa. Klinkikka ja koulu pyörivät koko ajan eteenpäin ja luettavaa olisi vaikka kuinka paljon. Tästä seuraa se, että syväreiden tekemistä joutuu väkisin aina välillä siirtämään, kun yksinkertaisesti ei vain ole aikaa tehdä niitä. Ja sitten ne lykkääntyvät, niin kuin minunkin tapauksessa nyt tulee käymään. Arki-iltaisin pari tuntia syväreiden tekoon ei vain riitä, koska tuntuu, että en ehdi kuin avaamaan työni, ja aika on jo mennyt. Mutta nyt minulla on alussa kirjoittamani tavoite, joten katsotaan, miten sen kanssa käy.

Ps. Joululoma olisi ollut hyvää syvärientekoaikaa, mutta ajattelin yrittää saada amanuenssin siihen, joten osittain myös oma vikana, että sitä aikaa ei ole. ?

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.