Lääketiede  •  08.09.2022

Lääkiksen neljännen vuoden aloitus

Lääkiksen neljäs vuosi pyörähti meillä Tampereella käyntiin 8.8, eli tässä on jo melkein kuukauden ehtinyt opiskelemaan. Itseasiassa ensimmäinen jaksokin loppui viime viikolla, ja tänään alkoikin jo uusi.

Ensimmäinen jakso oli nimeltään ”Jaksaminen”, joka kuulosti melko ironiselta hektisen ja vähän lomaa sisältäneen kesän jälkeen, mutta lopulta tästäkin selvittiin. Jaksossa käsiteltiin yleisesti uupumusta, väsymyksen somaattisia syitä, vuorotyön aiheuttamia terveysvaikutuksia, unettomuutta/unihäiriöitä, anemiaa sekä erilaisia mielenterveyshäiriöitä.

Mielenterveyshäiriöistä oleellisimmat jakson kannalta olivat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, skitsofrenia sekä erilaiset persoonallisuushäiriöt. Olimme myös kesän aikana lukeneet kirjan nimeltään ”Levoton mieli: maanis-depressiivisen psykologin muistelmat”. Maanis-depressiivinen termiä käytettiin ennen kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, sillä se oikeastaan kuvaa sairautta hyvin. Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyy yleisesti sekä maanisia/hypomaanisia ajanjaksoja, jolloin energiaa riittää, on hyvä olla ja käytös voi olla todella holtitontakin, että depressiivisiä ajanjaksoja, jolloin mieli on kuukausia matalana eikä millään tunnu olevan merkitystä. Kirja oli todella mielenkiintoinen ja siinä pääsi oikeasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan pään sisälle.

Opimme edellä mainittujen sairauksien/häiriöiden yleisyydestä, syistä, taudinkuvasta, diagnostiikasta sekä hoidosta. Lääkkeitä on valtava määrä, mutta se mikä lopulta jollekin sopii, on täysin toinen asia. Vaikka esimerkiksi tavalliset ahdistuneisuushäiriöihin käytettävät lääkkeet auttavat monia, ei moni saa näistä minkäänlaista vastetta koskaan. Aina kannattaa olla yhteydessä lääkäriin uudestaan, jos jokin lääke ei tunnu sopivan itselle.

Pääsimme jakson aikana myös Pitkäniemen sairaalaan haastattelemaan pareittain potilasta, itse pääsin geriatriselle puolelle, eli vanhusten pariin. Haastattelu oli opettavainen kokemus, ja toi lisää itsevarmuutta esitietojen ottamiseen potilaalta.

Vaikka psykiatria ei tunnu omalta alalta, ovat nämä asiat todella tärkeitä kaikille lääkäreille osata, ja varsinkin terveyskeskuslääkäreille. Muutenkin valitettavasti mielenterveysasioiden yms. ympärillä pyörii edelleen tuomitseva ilmapiiri, ja ne ovat vieläkin monelle tabu asia. Tämän ei kuuluisi olla näin, vaan todella toivon että tulevaisuudessa tämä herättää vieläkin lisää keskustelua ja saa näin ollen paljon avoimemman ja hyväksyvämmän ilmapiirin aikaan.

Tällä viikolla meillä alkoi jakso nimeltään ”Abdominal complaints”, joka tuo lisähaastettaan sillä, että jakso on kokonaan englanniksi. Tämä johtuu osaksi siitä, että meillä on mukana muutama vaihto-oppilas ja osaksi siitä, että oppisimme sanastoa paremmin myös englanniksi. Muuten on sujunut hyvin, mutta tutorit tuottavat hieman haastetta, kun on jotenkin niin outoa puhua englantia, varsinkin kun meidän ryhmässämme ei ole vaihto-oppilasta. Tästä kuitenkin lisää myöhemmin.

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01