Lääketiede  •  01.12.2021

Lääkiksen digitaaliseen pääsykokeeseen valmistautuminen

Apua, lääkiksen pääsykoe muuttui taas!?!

Viime vuosina on nähty mitä erilaisempia kokeita niin koronan kuin ennakkomateriaalimuutoksien takia. Ja nyt on vuorossa digitaalinen pääsykoe. Mitä tämä tarkoittaa valmistautumisen kannalta?

Lääkiksen pääsykoe toistaa samaa tiettyä kaavaa, mutta toisaalta et koskaan tiedä, mitä siellä tällä kertaa kysytään. Tästä syystä onkin paras valmistautua kaikkeen, jos se on vain mahdollista. En tarkoita tällä niinkään kaikkien asioiden hallintaa, vaan ennemminkin erityylisiä koekysymyksiä.

Asiakokonaisuuksista on nimittäin mahdotonta osata kaikkea. Minä en ainakaan osannut, eikä tämä onneksi ole edes tarpeen. Sisäänpääsyyn riittää, kun osaa noin 70 % tai alle kysytyistä. Virheitä on siis vara tehdä, mutta mielestäni kaikkiin kysymyksiin tulee vastata. Irtopisteitä nimittäin saa vajavaisista vastauksistakin, jos digitaalinen koe antaa tällaiseen mahdollisuuden.

Digitaalinen koe voi vaikuttaa erityyppisten koekysymysten painotukseen, mutta tämä ei ole mitenkään sanottua. Koe voi olla täysin saman tyylinen kuin ennenkin, mutta vastaukset annetaan vain digitaalisessa muodossa. Toisaalta digitaalinen koe voi painottaa enemmän monivalintoja ja pelkän numeerisen vastauksen antamista, varsinkin kemian ja fysiikan osalta.

Digitaalisen kokeen muoto selviää kaikille vasta koetilanteessa. Kun avaat kokeen, tärkeintä on, että yrität pysyä mahdollisimman rauhallisena, tuli sieltä vastaan mitä vain. Tähän rauhallisena pysymiseen minulla auttoi suuri harjoittelun määrä. Tiesin, että huolimatta koekysymyksistä, pystyn suoriutumaan kokeesta suuren tietomäärän ja laskurutiinin avulla. Digitaalinen koe ei vaikuta lääkiksen pääsykokeen vaatimuksiin, vaan kokeessa on edelleen osattava fysiikka, kemia ja biologia. Kun keskityt näiden kokonaisuuksien ja vahvan laskurutiinin hallintaa, olet jo vahvoilla kokeessa.

Asia on nimittäin niin, että tuskin tulet kokeessa ylittämään itseäsi. Tarkoitan tällä sitä, että toimit kokeessa juuri sillä tasolla, millä olet harjoitellut, ehkä vielä vähän huonommin. Tämä voi kuulostaa karulta. Todellisuus on kuitenkin se, että koetilanne on jännittävä, mikä voi sumentaa ajattelua. Näin kävi ainakin minulle. Koko koe ei tietenkään mennyt jännittyneessä tilassa, mutta varsinkin alussa ja ajan loppuessa koin ajoittain paljonkin jännitystä. Jännityksestä huolimatta pystyin silti koko ajan laskemaan ja jatkamaan kokeen tekemistä reippaalla tahdilla, koska olin harjoitellut sitä niin paljon.

Lisäksi on lohduttavaa, että koe on kaikille sama digitaalisuudesta huolimatta. Oli se sitten pelkkiä monivalintoja tai laajempia esseekysymyksiä, kaikki vastaavat täysin samoihin kysymyksiin. Älä siis panikoi, vaan etene rauhassa lukusuunnitelmasi mukaan, keskity heikkouksien korjaamiseen ja laske, laske ja vielä kerran laske.

Toivottavasti sait taas tsemppiä luku-urakkaan!

-Suvi

Suvi H

Hei! Olen 37-vuotias perheellinen lääketieteen opiskelija Oulun yliopistosta. Tervetuloa seuraamaan matkaani lääkäriksi! Blogissa keskityn pääsykoeurakkaa helpottaviin vinkkeihin ja opiskelumotivaation lisäämiseen. Lisää motivaatiota ja kuvia arjestani Instagramissa @suvihaapakangas.