Lääketiede  •  28.02.2022

Lääketiede: Vinkit etäopiskeluun

Etäopiskelu on monelle jo tuttua puuhaa viimeisimmän kahden vuoden ajalta. Olin itse lähes täysin etäopetuksessa lukion toisen vuoden keväästä aina abivuoden loppuun saakka, joten etänä opiskelu ei ole minulle enää kovin uusi asia. Valmennuskeskuksen Lääkis Online Tammikuu – kurssi onkin ollut minulle hyvin sopiva, sillä etäopiskelu on nykyään itselleni paljon luontaisempaa sekä mukavampaa. Muistan kuitenkin kuinka etäopiskelu ei tuntunut heti helpolta muutama vuosi sitten sen alkaessa, mutta tietyt toimintamallit ovat saaneet oman opiskeluni sujumaan hyvin myös etänä.

Itse nopeasti opin, että etäopiskelu kannattaa toteuttaa tilavan pöydän ääressä. On tärkeää, että tilaa riittää ilman ahtautta tietokoneelle, mahdollisille muistiinpanovälineille sekä esimerkiksi paperisille oppimateriaaleille. Sohvalla tai varsinkaan sängyllä opiskelu ei ole toiminut itselläni, sillä silloin helposti opiskeluasento valahtaa huonoksi, jonka seurauksena voi olla esimerkiksi niskojen jumiutuminen tai ikävä päänsärky. Keskittyminen myös itse opiskeluun pysyy itselläni paremmin, kun opiskeluita varten on oma paikka. Tiedän myös, että joillakin on tapana myös esimerkiksi napostella jotain opiskelun ohella, kuten pähkinöitä tai suklaata. Pieni purtava saattaakin parantaa vireystilaa, jolloin oppiminen on yhä tehokkaampaa. Mikä parasta, etäopiskellessa et häiritse muita karkkipussin rapistelulla!

 

Etäopiskelun aikataulutus

Opiskelulle kannattaa myös varata aikaa, sillä kiireessä yrittää helposti ymmärtämisen sijaan vain opetella asioita ulkoa. Rauhassa ja ajan kanssa opiskellessa myös mieli pysyy virkeämpänä, kun voi edetä täysin oppimisen mukana; seuraavaan asiaan mennään vasta, kun aiempi asia on oikeasti ymmärretty. Ei myöskään kannata yrittää pakottaa itseään opiskelemaan esimerkiksi väsymyksen keskellä, sillä tällöin helposti vähintäänkin osa asioista jää kokonaan käymättä tai ainakin ymmärtämättä.

Etäopiskelu kannattaakin mielestäni siis sijoittaa niin, että sinulla on sille oikeasti aikaa ja mielesi on virkeä. Valmennuskeskuksen livenä tapahtuvat etäopetustunnit nauhoitetaan onneksi myös myöhempää käyttöä varten, joten olen pystynyt katsomaan opetusta myös myöhemmin, jos minulla on ollut kiireinen tai muuten raskas päivä. Tästä on ollut suuresti apua, sillä itseään ei todellakaan kannata pakottaa opiskelemaan silloin, kun ei ole tarpeeksi aikaa tai muuten vain ei huvita.

 

Pinja Puranen, lääketieteen valmennustestaaja
Instagramissa @pinjapuranen

Lääkikseen 2022.

Lääkiksen valmennustestaajat

Tässä blogisarjassa lääketieteen valmennustestaajat esittäytyvät ja kertovat omasta hakuprosessistaan. Blogikirjoitukset tarjoavat vertaistukea ja aitoja kokemuksia lääkiksen hakuprosessista.