Oikeustiede  •  24.02.2018

Kuinka luoda toimiva lukusuunnitelma

Kuinka luoda toimiva aikataulu.

Opiskelun kannalta on tärkeää osata luoda toimiva aikataulu ja lukusuunnitelma. Jos ajanhallinnassa on ongelmia, se yleensä vaikuttaa myös opiskeluun. Jos näin on, olet voinut aliarvioida johonkin tehtävään tai lukutavoitteeseen kuluvan ajan, jolloin olet joutunut käyttämään urakan aikaansaamiseen aikaa, joka sinun oli tarkoitus käyttää jo seuraavaan tehtävään. Näin ollen olet voinut ahtaa liian ison lukutavoitteen tai liian monta tehtävää liian lyhyeen aikaan, jolloin joudut lopulta kiirehtimään. Tämän johdosta saattaa myös lopulta käydä niin, että sinulle ei jää riittävästi aikaa seuraavaan tehtävän aikaansaamiseksi, etkä saa sitä suoritettua loppuun. Lopulta tehtävät kerääntyvät ja kerääntyvät ja olet koko ajan myöhässä.

Tunnistitko itsestäsi näitä ajankäytöllisiä ongelmia?

Ratkaisu on toimiva lukuaikataulu. Olen usein kuvannut viime pääsykoekevään lukuaikatauluani niin, että se oli erittäin onnistunut siksi, että se oli sopivan löysä tarjoamaan päivittäisiä onnistumisen tunteita, päivittäisen luku/opiskelu-urakan aikaansaatuani, mutta sopivan tiukka niin, että sen suorittaakseni jouduin kuitenkin päivittäin haastamaan itseäni. Näin ollen aikataulu ei ollut liian tiukka, mutta sen suorittaminen vaati kuitenkin jatkuvasti itsekuria.

Kuinka luoda toimiva lukusuunnitelma?

  1. Mieti miten opit ja missä ajassa tämä tapahtuu. Toimivan lukusuunnitelman luomiseksi sinun on ensin mietittävä mitä juuri sinun on tehtävä oppijana oppiaksesi asiat riittävällä tarkkuudella. Vaatiiko se tehtäviä, muistiinpanoja, useampia lukukertoja, opetusta, kuulustelua ja kertaamista? Tämän jälkeen sinun tulee miettiä kuinka paljon aikaa mihinkin osa-alueeseen menee ja kuinka paljon aikaa sinulla on käytössäsi. Itse suunnittelen edelleenkin aikataulun ensin koko kuukaudelle, jotta näen ison kuvan siitä, mihin kaikkeen tärkeään on panostettava ja mitä on jätettävä pois. Tämän jälkeen teen viikkosuunnitelman ja lasken kuinka paljon kunakin päivänä on luettava. Lopulta suunnittelen myös konkreettisen aikataulun kullekin päivälle, jotta tiedän ennakkoon, kuinka paljon tehtävää on, kauanko siihen menee aikaa ja jos vitkuttelen, jotain jää tekemättä.
  2. Aseta välitavoitteita. Lähde liikkeelle siitä, että pilkot urakan pieniin osiin. Asetin pääsykokeisiin lukiessani itselleni lukuisia pieniä välitavoitteita, oli puolipäivän ja päivän lukutavoitteet, viikoittaiset tavoitteet ja lopullinen päämäärä menestyä pääsykokeessa. Lukiessani en kuitenkaan miettinyt koko ajan itse pääsykoetta vaan keskityin pienempien tavoitteiden saavuttamiseen. Tällöin keskityin siihen, että klo 12.00 olin lukenut tietyn alueen ja päivän päätteeksi taas toisen. Viikon päätteeksi olin oppinut taas tietyt asiat. Näin ollen aikataulu tarjosi jatkuvasti onnistumisen tunteita ja usko sisäänpääsyyn säilyi.
  3. Seuraa mihin aikasi kuluu. Jos toistuvasti huomaat, että aikasi jää lyhyeen, etkä ehdi tehdä kaikkea sitä mitä sinun piti tehdä, kirjaa ylös rutiinejasi. Itse tein pääsykokeisiin lukiessani niin, että kirjoitin ylös aina kun aloitin lukemisen, kun lähdin tauolle, kuinka monta sivua luin tai miten opiskelin tässä ajassa ja milloin lopetin. Päivän päätteeksi tarkistin miten olin edennyt, paljonko olin lukenut ja missä ajassa tämä tapahtui sekä mitä muistin päivällä opiskelemistani asioista. Seurasin siis ajankäyttöäni ja edistymistäni tarkasti. Näin pidin huolta siitä, että käytin aikani hyödyllisesti. Ajankäytön kirjaaminen auttoi minua myös huomaamaan sen, milloin lukuaikataulu oli liian tiukka, jolloin sitä täytyi löysätä.
  4. Varaa ylimääräistä aikaa. Yleensä suunnittelusta huolimatta päiviin saattaa ilmestyä odottamattomia ja aikaa vieviä tilanteita, jotka varsinkin pääsykokeisiin lukiessa voivat haitata aikataulua. Joskus myös joku kirjan kohta voi olla sellainen, että sen ymmärtäminen vie yksinkertaisesti enemmän aikaa kuin olit suunnitellut. Jotta tällaisten tilanteiden yllättäessä, koko aikataulu ei menisi uusiksi, kirjaa siihen jo ennakkoon niin sanottua joustoaikaa, eli aikaa jolloin voit kiriä aikatauluasi kiinni. Jos tarvetta kirimiseen ei ole, tämä aika on etenemistä varten. On aina paljon parempi tunne olla etuajassa kuin myöhässä.
  5. Pidä kiinni tauoista ja riittävästä levosta. Älä tee aikataulustasi liian tiukkaa. Varaa itsellesi riitävästi aikaa lepäämiseen ja pidä taukoja. Nukkuminen edistää oppimista, se on ihmisen talletusprosessi. Virkeänä on myös parempi fiilis.

Mukavaa helmikuuta kaikille! 🙂

-Taija-Maija

Taija-Maija