Lääketiede  •  17.08.2017

Kolmas vuosi lääkiksessä

Tämän viikon maanantaina alkoi meidän kurssilla koulu; kolmas vuosi lääkiksessä. Samalla loppui mun kaksikesäinen ”ura” lähihoitajana, sillä ensi kesänä saan jo tehdä oman alan hommia, jee! Kesä meni ainakin omasta mielestäni todella nopeasti, mutta koska kouluun oli taas kiva palata, ei se edes haitannut niin paljon. Odotan kolmosvuotta ja sen mukana tuomia asioita paljon, joten kouluun paluu ei tuntunut lainkaan vaikealta. Vaikka kesä tuntuikin menneen nopeasti, niin enemmän ihmettelen sitä, mihin edelliset kaksi vuotta ovat kuluneet. Ensimmäinen päivä lääkiksessä tuntuu olleen vasta vähän aikaa sitten, mutta siitä onkin kulunut jo kaksi vuotta. Ei haittaa, sillä ainakin musta tuntuu, että joka vuosi lääkiksessä on aina edellistä kivempi.

Kesällä Madeiralla keräämässä voimia syksyä varten.

Tulen kertomaan paljon yksityiskohtaisemmin kolmosen kurssien sisällöistä, mutta näin alkuun lista kursseista, joita tulemme kolmosen syksyllä opiskelemaan.

  • Yleinen propedeutiikka (=potilaan tutkiminen) (4op)
  • Psykiatria (1op)
  • Vastaanottotapahtuma- ja vuorovaikutus sekä terveydenhuollon tietojärjestelmät (1op)
  • Kliininen farmakologia ja reseptioppi (1op)
  • Laboratoriolääketiede (4op)
  • Mikrobit ja ihminen (11op)
  • Ruotsi (3op)

Kolmas vuosi lääkiksessä eroaa kahdesta ensimmäisestä siinä, että tänä vuonna vuosikurssini siirtyy prekliinisestä vaiheesta kliiniseen vaiheeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että siirrymme luentosaleista sairaalaan (!!). Vielä pitäisi hieman malttaa, sillä kliininen vaihe alkaa vasta joulun jälkeen, mutta onneksi nyt syksyllä meillä on jo paljon kaikkia käytäntöön liittyviä opintoja. Tulemme muun muassa harjoittelemaan kanyylin ja tipan laittoa, ottamaan toisiltamme sekä oikeilta potilaita laskimoverinäytteitä, pistämään ihoon ja lihakseen laitettavia injektioita sekä opettelemaan anamneesin (=esitietojen) sekä statuksen (=potilaan tutkiminen) tekoa. Kaikkea mielenkiintoista, mutta toisaalta todella jännittävää siis tiedossa.

Tervetuloa kaikki uudet ja vanhat lukijat seuraamaan, miltä kolmosvuoden opinnot täällä Turun lääkiksessä näyttävät. Pyrin kirjoittamaan totuudenmukaisesti ja rehellisesti omista mielipiteistäni opintojen suhteen. Tietenkin vaitiolovelvollisuuden merkitys kasvaa koko ajan, mitä lähemmäs potilastyötä mennään, joten kaikkea en tänne blogiinkaan voi tietenkään kertoa. Sen kuitenkin varmasti ymmärrätte 🙂

Ihanaa elokuuta ja tulevaa syksyä!

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.