Lääketiede  •  26.01.2023

Klinikan aloitusta

Kohta kolme viikkoa klinikassa, eli jo puolessa välissä ensimmäistä jaksoa. Vaikka psykiatria ei tunnukaan yhtään omalta alalta, yritin mennä klinikkaan ilman kunnon ennakko-odotuksia. Olen nyt kolme viikkoa ollut avohoidon puolella, eli potilaat tulevat sinne tavallisille hoitokäynneille. Olen nyt ehtinyt näkemään mm. pakolaispsykiatriaa sekä riippuvaisten poliklinikkaa. Molemmat olivat hyvin silmiä avaavia paikkoja, ja mielestäni erittäin hyödyllisiä kaikille nähdä edes kerran. Vaitiolovelvollisuuden vuoksi en tietenkään voi hirveästi mitään avata, joten valitettavasti joudut tyytymään tällaiseen yksityiskohdattomaan kertomukseen.

Opetus on ollut aika lailla vain nurkassa istumista, mutta oli meillä myös yksi opetusvastaanotto. Tässä haastattelimme pareittain yhden potilaan ja lopuksi toinen, minun tapauksessani minä, kirjoitti myös sairauskertomuksen. Sain todella hyvää palautetta tekstistäni, mikä tietenkin ilahdutti, sillä tämä oli vasta toinen tekstini koskaan.

Päivät eivät ole olleet hirveen täysiä, mikä on tietenkin kivaa varsinkin näin heti vuoden alussa. Ensi viikolla tilanne tulee kuitenkin muuttumaan, kun siirryn kolmeksi viikoksi sairaalan puolelle. Siellä pääsee paremmin itsekin haastattelemaan potilaita, ja varmasti myös kirjoittelemaan lisää tekstejä. Meillä on myös mahdollisuus päästä osallistumaan päivystykseen, jos haluamme. Tämä on varmasti opettavaista, minkä vuoksi ajattelin, että voisin ehkä joku päivä tehdäkin sen.

Seuraavissa jaksoissa aikataulu tulee varmasti olemaan paljon tiukempi, mutta tässä tämän jakson viikot pähkinäkuoressa:

Ma

 • seminaaripäivä 8/9–14/15
  • seminaaripäivinä olemme kaikki koululla, ja opettajat pitävät luentoja (joka toinen viikko pienien klinikoiden ja joka toinen viikko isojen klinikoiden aiheista)
  • näiden lisäksi useimpina seminaaripäivinä osa meistä esittelee myös potilastapauksia, joita pääsemme yhdessä miettimään

Ti

 • klinikassa n. 8–15 (tai miten on lääkärin kanssa sopinut)
 • tieteellinen meeting Teamsissä 14–15.30 (jokaisen tulee osallistua vähintään kahteen näistä)

Ke

 • klinikassa n. 8–15 (tai miten on lääkärin kanssa sopinut)

To

 • klinikassa n. 8–15 (tai miten on lääkärin kanssa sopinut)

Pe

 • klinikassa n. 8–15 (tai miten on lääkärin kanssa sopinut) TAI
 • opetusta koululla (luentoja yms.)

Näiden lisäksi on tietenkin omaa opiskelua, sillä kuten tavallisesti, jokaisen jakson jälkeen on normaali jaksotentti. Nämä jaksot kuitenkin eroavat sillä tavalla, ettei meillä ole erillistä tenttiviikkoa, jolloin opiskella tenttiin, vaan olemme edelliseen päivään saakka klinikassa. Eli vaikka olisikin väsynyt klinikkapäivän jälkeen, kannattaa yrittää tehdä koulujuttuja eteenpäin alusta lähtien. Tämän lisäksi osalla on tietenkin vielä syväreiden tekemistä (itsellänikin viimeistelyt jäljellä), eli ohjelma ei kyllä varmasti tule loppumaan.

Näistä kaikista kuitenkin lisää myöhemmin. Hyvää loppuviikkoa!

 • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01