Lääketiede  •  19.12.2020

Kirurgian amanuenssuuri

Jouluun on vajaa viikko ja nyt alkaa loma! Viimeisestä tentistä tosin on jo kuukausi eikä kouluakaan ole ollut sen jälkeen. Tekemistä on kuitenkin riittänyt viimeisen kuukaudenkin, suoritin nimittäin kirurgian amanuenssuurin tähän lukukauden päätteeksi. Tähän väliin pieni muistutus: amanuenssuuri eli manu on ”lääkäriharjoittelu”, joita voi suorittaa eri erikoisaloilla kuitenkin niin, että 1kk sisätauteja ja 1kk kirurgiaa tulee olla suoritettuna. Mulle tämä oli jo kolmas manu sillä kesällä tein sisätaudit ja yleislääketieteen manut.

Kirurgian suoritin Jorvin sairaalassa missä oli kivasti järjestetty niin, että pääsin tutustumaan kahteen kirurgiseen alaan. Vietin kaksi viikkoa gastrokirurgialla ja kaksi plastiikkakirralla. Tämä osaston vaihto oli todella kiva, sillä sain nähdä ja oppia paljon enemmän kuin vain toisella olisin voinut oppia. Sainkin tehdä paljon, mm olin mukana tosi monessa leikkauksessa ja useimmiten pääsin osallistumaankin vaikkapa pitämällä leikkaushaavaa auki haoilla, polttamalla vuotavia suonen päitä polttopinsetillä ja ompelemalla muutamia ompeleita. Plastiikkaviikoilla pääsin myös poistamaan luomia ja ateroomia ja tikkaamaan paljon. Opinpa uuden ompeleenkin, jatkuvan ihonalaisen haavansulun, jota ei kurssilla oltu opetettu. Leikkausten ja toimenpiteiden lisäksi olin aamuisin aina mukana osastokierroilla ja välillä iltapäivisin tein kotiutuvista potilaist epikriisejä eli loppuarvioita.

Leikkaussalissa käytetään aina maskia ja myssyä ja lääkärin takki jätetään naulaan. Lisäksi puetaan steriili takki ja hanskat

Kaiken kaikkiaan viihdyin todella hyvin! Opin paljon uutta, lähinnä käytännön taitoja ja kirurgisen sairaanhoidon toimintaa käytännössä. Huomasin myös että plastiikkakirurgia kiehtoi mua todella paljon. Varsinkin kielekkeet haavojen peitossa, kudossiirteet ja rintakirurgian jälkeinen rekonstruktiivinen kirurgia herätti mussa syvempää mielenkiintoa ja innostusta. Yllättäen näin, en ollut aiemmin ajatellutkaan (plastiikka)kirurgiaa mahdollisena erikoistumisalana. Tämän takia musta on tosi tärkeää päästä tutustumaan erikoisaloihin käytännössä, kirjoista lukemalla näkee aina vain osan kokonaisuudesta.

Kuukausi vierähti tosi nopeasti ja nyt on aika siirtyä vapaalle! Syksy on ollut pitkä ja opiskelun täyetinen. Olisin viihtynyt Jorvissa ja kirralla pidempäänkin, mutta loma tulee nyt kyllä tarpeeseen.

Ihanaa joulunaikaa kaikille!

Anna

Olen 22-vuotias nelosen kandi Turusta. Opintojen ohella harrastan paljon liikuntaa, kahvittelua, kavereiden kanssa naureskelua ja mainittavan paljon myös kirjojen lukemista ja leffojen katsomista.

Tänne blogiin päätyy siis heijasteita mun arkielämästä keskittyen kuitenkin siihen lääkisopiskeluun ja opiskelijaelämään. Toivottavasti löydät teksteistäni inspiraatiota, motivaatiota tai ihan vain hyvää mieltä! Aina saa myös kysyä ja kommentoida, jos siltä tuntuu 🙂