Lääketiede  •  13.09.2020

Kirurgiaa

Syksy onkin opintojen osalta päässyt hyvään vauhtiin ja koulua on jo reilu kuukausi takana. Tempo on ollut aika vauhdikas ja arki sen mukaan kiireistä. Kirjoittelin loppukesästä syksyn kurssijaosta. Meillä nelosilla lukuvuosi aloitetaan kirurgian, anestesiologian ja tehohoidon, traumatologian ja ortopedian, radiologian ja säteilysuojelun kursseilla. Aika iso setti kokonaisuudessaan. Kaikki tukevat kyllä toisiaan ja nivoutuvat todella erottamattomasti toisiinsa mikä helpottaa näin laajan kokonaisuuden hahmottamista ja oppimista.

Viikot ovat pääasiassa seuraavaa mallia: aamupäivät kyseisen viikon osastolla potilaiden tutkimista, tekstien kirjoittamista, osasto- ja opetuskiertoja, ryhmätöitä ja mahdollisesti polien ja leikkausten seurantaa. Iltapäivisin on muutama luento ja ehkä jokunen harkkakin (kuten kipsaus-, suturaatio-, hengitystiehallinta-, radiologian jne harkkatyöt). Mä olen tykännyt siitä, että voi itse vaikuttaa paljon mitä ja milloin tekee. Pystymme nimittäin valitsemaan usein itse mitä leikkausta tai poliklinikkaa mennä seuraamaan minäkin päivänä.

Harjoteltiin saapaskipsaamista toisillemme -sai siis kokea myös potilaan roolin 😉

Kirurginen suturaatiosetti alkaa olemaan jo aika tuttu ja tikkaaminen sujuvaa

Kirurgian kurssiin kuuluu lisäksi päivystysharjoittelua yhteensä 40 tuntia. Vuorot voi suorittaa kirurgian tai traumatologian päivystyksissä tai leikkaussalipäivystyksessä. Itse olen jo innokkaana suorittanut 20 tuntia ja käynyt niin kirran, trauman kuin leikkurinkin päivystyksissä. Olen tykännyt niistä todella paljon, sillä oppeja pääsee soveltamaan käytännössä ja näkemään tositoimintaa, mikä konkretisoi asioita todella hyvin. Välillä pääsee myös tikkaamaan, reponoimaan murtumia ja assaamaan leikkauksissa.

Näissä merkeissä menee koko loppuvuosi, sillä kurssit jatkuvat joululomaan saakka. Välillä on kuitenkin myös niin kutsuttuja käytännön viikkoja, jolloin olemme tietyllä osastolla vakituisemmin harjoittelemassa -toisin sanoen harkkatöitä ja luentoja ei ole vaan koko viikko kuluu osastolla lääkärin tehtävissä.

Ensi viikolla mulla on myös vielä tästä kaikesta edellä mainitusta poiketen yleislääketieteen viikko mikä tarkoittaa terveyskeskusvastaanottojen pitämistä ryhmissä. Tänään onkin lähtö Poriin sitä varten! Viikon päästä ehkä tunnelmia sieltä sitten tänne blogin puolellekin 🙂

Anna

Olen 22-vuotias nelosen kandi Turusta. Opintojen ohella harrastan paljon liikuntaa, kahvittelua, kavereiden kanssa naureskelua ja mainittavan paljon myös kirjojen lukemista ja leffojen katsomista.

Tänne blogiin päätyy siis heijasteita mun arkielämästä keskittyen kuitenkin siihen lääkisopiskeluun ja opiskelijaelämään. Toivottavasti löydät teksteistäni inspiraatiota, motivaatiota tai ihan vain hyvää mieltä! Aina saa myös kysyä ja kommentoida, jos siltä tuntuu 🙂