Lääketiede  •  24.01.2020

Keuhkotauteja Porissa

Kevään hajautuksista on nyt puolet takana. Kulunut viikko vierähti Porissa Satakunnan keskussairaalassa (tai oikeastaan Satasairaalassa, joksi sitä nykyään kutsutaan) keuhkotaudeilla. Tosin tulevana maanantaina auto starttaa taas ennen klo 06.00 kohti Poria, sillä seuraavakin viikko kuluu Porissa hajautuksessa, sijoituksena on tosin ensi viikolla ihotaudit. Sen jälkeen onkin kaikki kevään ja samalla viidennen vuoden hajautukset suoritettuna.

Viikko keuhkotaudeilla oli opettavainen, mutta hyvin intensiivinen. Keuhkotautien opetus tulikin nyt suoritettua, ja enää jäljellä on tentti. Päivät sairaalalla kestivät suurimmaksi osin klo 09-16.00, ja illat kuluivat pääosin myös opiskellen. Joten nyt viikon päätteeksi viikonloppu tuntuu todella ansaitulta 🙂

Meillä oli viikon aikana niin teoriaharkkoja, kuin potilaskohtaamisia. Harkoissa aiheina olivat spirometrian tulkinta, keuhkoröntgenkuvien tulkinta sekä kaksoispaineventilaatioon liittyvä demo. Tämän lisäksi pidimme yhden aamupäivän opetuspoliklinikkaa eli tutkimme parin kanssa potilaan kahdestaan, jonka jälkeen lääkärin johdolla vietiin vastaanotto päätökseen. Lisäksi osallistuimme yhtenä aamuna keuhko-osaston aamukierrolle, pääsimme seuraamaan spirometrianottoa sekä bronkoskopia-tutkimusta. Lisäksi meidän piti jokaisen tutustua yhden potilaan papereihin, ja esitellä potilas muille ryhmäläisille. Myös erilaisiin lääkärimeetingeihin osallistuminen kuului viikon ohjelmaan.

Tänään perjantaina olimme ryhmän kanssa Porin opetusterveyskeskuksessa. Meitä oli yhdeksän opiskelijaa ja vain kolme potilasta, joten kaikki eivät päässeet tutkimaan. Päätimme arpoa ketkä kolme tutkivat potilaat ja arpaonni osui minuun, joten tutkin päivän toisen potilaan. Oli kiva päästä tutkimaan, mutta kahdeksan muun opiskelijan sivusta seuraaminen on aina välillä hieman inhottavaa. Onneksi ilmapiiri ei ollut mitenkään jännittävä, ja sivusta seuranneet saivat myös itse esittää kysymyksiä, jos ja kun jotain jäi kysymättä. Lopuksi oli vielä totta kai potilastekstin kirjoitus.

Paljon ehti viikossa taas oppia. Nyt viikonlopun viettoon, jotta jaksaa maanantaina uudella energialla opiskella ihotauteja. Mukavaa viikonloppua myös sinne! 🙂

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.