Keuhkotaudit
Viimeisenä jaksona vitosvuodelle minulla oli keuhkotaudit. En oikein tiennyt mitä odottaa jaksolta, sillä erikoisala itsessään ei ollut juuri itselle tuttu. Kuten aiempi ihotautien jakso, oli myös keuhkotautien jakso aika täyteen ahdettu. Tätä ei myöskään auttanut yhtään se, että tähän kolmen viikon jaksoon mahtui kaksi vapaapäivää, vappu ja helatorstai. Näin ollen lukujärjestykseen oli jouduttu tunkemaan montakin opetusta samaan päivään.
Ensimmäisenä päivänä meillä oli onneksi kertauspäivä, jossa käytiin läpi yleisesti keuhkopotilaan tutkimista, spirometrian sekä PEF-seurannan tulkitsemista, astrupin tulkitsemista sekä yleisimpiä keuhkosairauksia. Kertaus tuli todella tarpeeseen, sillä nämä asiat eivät kyllä olleet yhtään muistissa.
Toisena päivänä minulla oli aamusta osastosijoitus. Pääsin kaverini kanssa haastattelemaan ja tutkimaan yhden uuden potilaan, ja tämän jälkeen osallistuimme vielä kierrolle. Harmi vaan, että lääkäri laittoi meidän toisen matkaan, ja lopulta emme päässeet kunnolla kuuntelemaan juuri tutkimamme potilaan jatkosuunnitelmaa. Kirjoitimme myös tulotekstin tästä potilaasta, mikä onneksi piti vain lähettää opetuskoordinaattorille, eikä laittaa kaikkien nähtäväksi uranukseen. Iltapäivällä meillä oli kliinisen fysiologian opetus, missä kävimme läpi spirometriaa, PEFiä, diffuusiokapasiteetin mittausta jne. Pääsimme itsekin tulkitsemaan erilaisia spirometrioita ja diagnosoimaan kyseisiä potilaita.
Kolmantena päivänä meidät laitettiin heti tositoimiin opetuspolille. Saavuimme paikalle, missä meitä odotti vain potilaiden lähetteet. Siinä sitten hetken lähetteitä lueskeltiin, kunnes olikin jo aika kutsua potilas sisään. Hieman takellellen anamneesin otto meni ensimmäisellä kerralla, mutta sellaista elämä on. Toinen meistä myös pääsi ottamaan astrupin potilaalta. Iltapäivällä meillä oli vielä astma ja COPD -seminaari, missä käytiin läpi astman ja COPD:n oireita, diagnostiikka, patogeneesiä ja hoitoa. Meillä oli ollut myös ennakkotapauksia tätä varten, mitä käytiin nopeasti läpi lopussa.
Toisen viikon tiistaina ryhmälläni oli taas opetuspoli, missä minun oli tarkoitus olla kuuntelijan roolissa (6 opiskelijaa jokaisella polilla, mutta 2 potilasta, eli 4 opiskelijaa tutkii ja 2 tulee mukaan kuuntelemaan potilaiden tutkimisen jälkeen), mutta olin lopulta kipeänä. Onneksi en siis missannut ihan hirveästi.
Keskiviikkona menin aamulla seuraamaan bronkoskopioita eli keuhkojen tähystyksiä. Vastaan tuli pienisolukarsinooma eli hyvin vaikea keuhkosyöpä sekä keuhkosarkoidoosi. Sarkoidoosit ovat usein nuorien aikuisien sairauksia, ja yli puolet paranee spontaanisti 1–2 vuodessa. Osa potilaista tarvitsee kortisonilääkitystä vuosien ajan, ja joidenkin muutokset voivat olla pysyviä. Hyvin vaihteleva sairaus siis kyseessä. Iltapäivällä meillä oli yskä-seminaari, mihin olimme pareittain valmistelleen esityksiä mm. pitkittyneestä yskästä, pleuranesteilystä, tuberkuloosista, bronkiitista ja pneumoniasta sekä sarkoidoosista. Tässä tuli hyvin kertausta monista keuhkosairauksien aiheista.
Perjantaina minulla oli täysin vapaa aamupäivä ja iltapäivällä meille pidettiin opetus hengitysvajauksen laitehoidoista eli 2PV- sekä CPAP-laitteista. Pääsimme myös itse kokeilemaan näitä, mikä ei ainakaan itselle ollut mikään parhain kokemus.
Maanantaina meillä oli koko kevään aiheista integroitu tentti, mikä siis määrittää kesän oikeudet. Siinä testattiin osaamista työterveyshuollosta, geriatriasta, oikeuslääketieteestä, silmätaudeista, ihotaudeista sekä keuhkotaudeista. Tentin läpipääsyraja on aina 50 %, mutta tänä vuonna tuli uutena myös se, että jokaisesta aihealueesta tuli saada vähintään 20 % oikein, eli pelkkä tuo 50 % ei riitä. Osa tehtävistä on jo tarkistettu ja uskon vahvasti kyllä pääseväni läpi ensimmäisellä kerralla.
Tiistaina oli taas opetuspolia aamupäivästä, ja tällä kertaa haastattelu ja tutkiminen oli jo sujuvampaa. Tällä kertaa emme ottaneet astrupia potilaista, mutta senkin edestä tekstejä ja lähetteitä. Iltapäivä oli vapaa (olisi voinut halutessaan osallistua keuhkoklinikan tiistaimeetingiin), minkä käytin keskiviikon keuhkotautien tenttiin lukemiseen.
Keskiviikkona seurasimme aamusta keuhkotautien röntgen-meetingiä, missä käydään läpi haastavampia potilastapauksia, ja kaikki keuhkolääkärit yhdessä (Teamsissa) miettivät jatkosuunnitelmaa potilaalle. Tämän jälkeen menin kokeilemaan taas astrupin ottoa, ja tällä kertaa se onnistui helposti ensimmäisellä yrityksellä. Tästä jäi tosi hyvä fiilis. Potilaskin kommentoi miten, ei edes tuntenut pistosta ja ihmetteli nopeuttani. Onnistunut aamupäivä siis. Iltapäivällä oli tuo tentti, mikä lopulta ei ollut hirveän pitkä ja sisälsi vain monivalintoja sekä yhden spirometrian tulkitsemistehtävän. Tentin jälkeen oli aika huojentunut ja rauhallinen olo, nyt kun kaikki kevään tentit oli tehty.
Torstaina minulla oli taas aamupäivästä osastokierto toisella keuhkosairauksien osastolla. Pääsimme tutkimaan osaston potilaita, ja sen jälkeen osallistumaan kierrolle. Kaikenlaista tuli vastaan, infektioita, sarkoidoosia sekä astman pahenemisvaiheita. Iltapäivällä meillä oli vielä edellisen päivän tentin läpikäynti sekä kertausta hengitysvajauksesta. Tämä oli hyvä kurssin sisällön yhteenveto, mikä varmasti auttaa myös kesällä terveyskeskuksessa. Lopuksi meillä oli vielä thorax-kirurgian meeting, missä käsiteltiin monia keuhkosyöpiä, ja yhdessä thorax-kirurgien kanssa katsottiin, lähdetäänkö potilasta leikkaamaan vai ei.
Perjantaina oli vielä yksi opetuspoli, missä minulla oli kaverini kanssa vielä oma potilas. Tämän jälkeen alkoi vihdoin kauan odotettu kesäloma! Nyt sitten pari viikkoa lomailua ennen ensimmäistä ”lääkärikesää”. Wish me luck!
- Katja