Oikeustiede  •  07.04.2018

Keskity vain omaan lukuprosessiisi

Olen sitä mieltä, että koko lukuprosessin ajan on erittäin tärkeää keskittyä vain ja ainoastaan omaan tekemiseen. Tarkoitan tällä sitä, että mielestäni itsensä liiallinen vertaaminen muihin on energiaa vievää ja turhaa puuhaa.

Joillekin itsensä vertailu muihin kurssilaisiin ja hakijoihin voi toki antaa lisää energiaa ja lisätä tervettä kilpailuhenkeä, mutta jos vertailusta aiheutuu enemmän paineita ja stressiä kuin lisäenergiaa, kannattaa se lopettaa jo heti alkuunsa.

Erilaiset ihmiset, erilaiset oppimistyylit

On syytä muistaa, että kaikki ovat oppijoina erilaisia – se mikä toimii jollakin toisella, ei välttämättä toimi sinulla. Jos kuulet muilta hakijoilta tai jo sisään päässeiltä opiskelijoilta vinkkejä, kannattaa niitä ehdottomasti kuunnella, mutta samalla myös miettiä, toimiiko kyseinen tapa omalla kohdallasi. Olisikin hyvä, jos jo hyvissä ajoin tuntee itsensä niin, että tietää millainen oppija on ja millaiset opiskelutavat omalla kohdalla normaalisti toimivat.

Tiedän itsestäni, että olen todella hidas lukija, enkä siksi lukenut pääsykoekirjoja mahdottoman montaa kertaa läpi. Minulla oli kuitenkin omalle tyylilleni sopiva opiskelutekniikka, johon luotin loppuun asti. Meinasin kuitenkin välillä sortua vertailuun ja saatoin paniikissa alkaa lukea kirjoja nopeampaan tahtiin, koska kuulin, että muut tekevät niin ja ajattelin sen olevan ainoa oikea tapa päästä tiedekuntaan. Ja sehän oli tietysti täysin järjetöntä!

Tämä ei tarkoita sitä, että sinulla pitäisi olla vain joku yksi tietty tapa opiskella, päinvastoin. Itsellä toimivia tapoja kannattaakin vaihdella päivästä ja fiiliksestä riippuen. Kannattaa kuitenkin oppia tunnistamaan, millaiset keinot itsellä toimivat parhaiten, sekä lopettaa turha, paineita ja alitajuntaistakin stressiä aiheuttava vertailu.

Vaikka joku toinen olisi lukenut kirjat 10 kertaa läpi, se ei välttämättä tarkoita, että kyseinen tapa on ainoa oikea ja että se toimisi sinulla. Vaikka muita hakijoita vastaan kilpailetkin, suosittelen keskittymään itsesi kehittämiseen suhteessa juurikin omaan itseesi: keskity olemaan parempi kuin sinä itse olit eilen ja toissa päivänä.

Ja mikä tärkeintä: luota itseesi ja omiin tapoihisi valmistautua pääsykokeeseen. Kuuntele neuvoja, mutta muista, että viime kädessä vain sinä itse tiedät, mitkä keinot sinulla toimivat. Luota omaan tyyliisi, sillä se on jokaisen oma asia, miten kukin oman lukuprosessinsa hoitaa maaliin asti.

Tsemppiterkuin, Karoliina

Karoliina