Oikeustiede  •  17.04.2019

Keskity lukemiseen ja unohda turha stressi!

Kevään luku-urakan ensimmäinen viikko on jo takana. Olet mahdollisesti lukenut kirjat kertaalleen läpi ja tekstimassan läpikahlaus on jo toistamiseen kovassa vauhdissa. Näin lukuprosessin alkuvaiheessa voi asian paljous ja tiedon määrä tuntua suorastaan ylitsepääsemättömältä. Kaikkien termien, lakien ja periaatteiden sisäistäminen, ulkoa opettelusta puhumattakaan voi aiheuttaa sunnattoman määrän stressiä. Itsekin voin omien pääsykoe kokemusteni pohjalta samaistua tähän tunteeseen. Vaikka pieni jännitys onkin hyvästä, ei sille kannata antaa valtaa omasta tekemisestä ja vaipua epätoivoon.

Faktahan on, että asiaa on paljon ja lukuaika suhteellisen lyhyt. Se, että ei vielä ensimmäisen viikon jälkeen muista kaikkia asioita ja ole sisäistänyt vaikeimpia poikkeuksien poikkeuksia, on täysin normaalia. Näinkin aikaisessa vaiheessa luku-urakkaa ei ole syytä vielä kantaa huolta siitä, ettei muista tasan tarkkaa mitä Suomen valtiosääntö ja Euroopan unionin -kirjan sivulla 64 sanottiin. Tällä hetkellä kokonaisuuksien hahmottaminen on keskiössä. Yksityiskohdat ehdit opetella vielä tulevina viikkoina. Se, mikä minutkin yllätti joka kevät hakiessani oikikseen, on miten asiat huomaamattomasti alkavat loksahdella paikoilleen. Ilman, että sitä edes itse tiedostaa alkavat kokonaisuudet kirkastua ja yksityiskohdatkin painua mieleen.

Oppimisesta ei siis kannata tässä vaiheessa ainakaan ottaa turhaa stressiä. Kun luet tietoisesti ja tavoitteellisesti sekä pyrit aktiivisesti oppimaan lukemiasi asioita, sisäistäminen tapahtuu ajan kanssa kuin itsestään. Kunhan siis teet nyt omalla kohdallasi parhaan mahdollisen suorituksen ja työskentelet tunnollisesti kevään ajan, oikikseen pääseminen ei välttämättä ensi syksynä ole enää haave. Älä siis stressaa turhaan, vaan keskity lukemiseen niin menestyt varmasti pääsykokeissa.

Elias