Lääketiede  •  16.06.2020

Kesätyö tutkimusryhmässä

Kokeen toinen osa on nyt takanapäin, ja enää ei voi muuta kuin odotella tuloksia. Se jos jokin on hermoja raastavaa. Suosittelen pysymään kaukana mallivastauksista, varsinkin tulosten lähestyessä, sillä et usein enää oikeasti muista tarkkoja vastauksiasi, joten helposti saatat arvioida omat pisteesi todella kauas todellisista. Sen lisäksi, varsinkin tänä vuonna, kokeen oltua erilainen kuin ennen, pisterajoja voi jokainen vain arvuutella. Olet työsi nyt tehnyt, joten ota rauhassa ja yritä olla miettimättä tuloksia, niin vaikeaa kuin se onkin.

Itse olen nyt ollut kaksi ja puoli viikkoa töissä. Pääsin ”FINNPEC” – nimiseen Helsingin yliopiston tutkimusryhmään tutkimusavustajaksi. Aivan mahtavaa päästä jo ensimmäisen vuoden jälkeen oman alan töihin, vaikka alun perin luulin ettei se olisi edes kunnolla mahdollista. FINNPEC tutkii pre-eklampsiaa (raskausmyrkytystä), sen syntytapaa, periytyvyyttä, vaikutuksia ennen lapsen syntymää ja sen jälkeen niin äitiin kuin lapseenkin jne. Aihe on itselleni erityisen mielenkiintoinen, sillä olen jo pitkään miettinyt lastenlääkärin tai synnytyslääkärin uraa.

Tämän lisäksi, juuri tänään juttelin yhden kollegani kanssa, joka kertoi miten vähän pre-eklampsiaa on ennen tutkittu, vaikka se vaikuttaa todella moniin naisiin ja heidän lapsiinsa, jopa pitkään synnytyksen jälkeenkin. Onneksi nyt asiaa on tutkittu jo vuosia paremmin, ja tietoja on kerätty 1990-2011 vuosien ajalta.

Työtehtäviini kuuluu potilastietojen läpikäynti, aina ensimmäisistä neuvolakäynneistä synnytyksen jälkeiseen sairaalasta poispääsemiseen saakka, ja välillä pidempäänkin. Etsin tiedoista korkeimmat systoliset ja diastoliset verenpainearvot ennen 20. raskausviikkoa, 20. raskausviikko – synnytys, ja synnytyksen jälkeen. Tämän lisäksi haen papereista myös labratuloksia (Trombosyytit, FIDD, ASAT, ALAT…). Siirrän tiedot exceliin, josta muut tutkimusryhmäläiset näin ollen saavat helpommin tietoja tutkimuksiaan varten.

Olen tykännyt tosi paljon työstä, vaikka onhan se melko yksitoikkoistakin ajoittain. Potilaskertomusten lukeminen, ja niistä erilaisten asioiden oivaltaminen ovat kuitenkin olleet todella palkitsevia kokemuksia. Saan myös lisää tietoa aina kysyttäessä, sillä tutkimusryhmään kuuluu niin monen alan ammattilaisia.

Olen töissä yhteensä 8 viikkoa, joten ehdin vielä hieman lomaillakin ennen koulun alkua elokuussa. Nyt kuitenkin vain nautin tästä mahtavasta kokemuksesta ja tilaisuudesta, sekä upeista kesäpäivistä. Ehkä tänä vuonna juhannuksena oikeasti onkin hyvä sää, fingers crossed.

Hyvää juhannusta! Stay safe

– Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01