Lääketiede  •  23.08.2019

Kesätyö labrassa

Viime kesäni oli aikas täysi. Koulun loppumisesta seuraavasta päivästä vaihtoni alkuun saakka ja heti sen päättymisestä jälleen koulun alkuun asti olin kesätöissä Forssan sairaalan labrassa. Vaihtokokemuksestani kerroin viime julkaisussani, joten jos se ja vaihtomahdollisuudet lääkiksessä kiinnostaa kannattaa se lukaista myös!

Forssassa vietin siis yhteensä puolitoista kuukautta. Siitä muutaman ensimmäistä viikkoa otin EKG:a ja viimeiset viikot olin koko ajan näytteenottajana. Kummankin ajan työaika oli aamuseitsemästä iltapäivällä kolmeen asti. Päivä alkoi osastokierrolla, jossa kävimme ottamassa osastoilla olevista potilaista tilattuja näytteitä ja sydänfilmejä. Loppupäivä otettiin sitten samoja tutkimuksia labrassa jonne potilaita tuli pääasiassa ajanvarauksella, mutta myös esimerkiksi päivystyspotilaita. Välillä tuli osasopyyntöjä vielä iltapäivälläkin. Näiden tehtävien lisäksi sain myös asentaa ja purkaa EKG-vuorokausirekisteröintilaitteita ja niiden dataa sekä uniapnea-tutkimusten dataa. Sain myös seurata muutaman kerran rasitus EKG -tutkimuksia, sydämen ultraääni-tutkimusta ja spirometriaa.

Töissä oli oikeasti tosi kivaa. Kesäkaudella ei ollut kauheaa kiirettä, suurimmaksi osaksi oli oikeastaan aika hiljaista. Pystyin siis rauhassa opettelemaan hyvän rutiinin näytteenotosta. Se onkin todella hyvää harjoitusta tärkeälle kädentaidolle, jota emme kauheasti ehdi koulussa treenaamaan. Nyt alkusyksyn harkat ovatkin tuntuneet vähän hassuilta mutta on kiva päästä kertaamaan!

Labrassa oppi myös paljon laboratorion ja ihan koko sairaalankin toiminnasta. Verinäytteet piti osata ottaa oikeisiin putkiin oikeassa järjestyksessä ja sitten ne piti toimittaa oikean koneen viereen analysoitaviksi. Joskus potilaiden suonet olivat hieman hankalia ja pääsi harjoittelemaan tällaisia hankaliakin tilanteita, kokeilemaan eri tekniikoita vakuumineulan lisäksi (mm avoneula ja siipineula) ja sain ottaa muutaman näytteen lapsistakin. Oli tosi opettavainen ja kasvattava kesä jonka uskon kasvattaneen mua niin yksilönä kuin kohti tulevaa lääkärin ammattiminääkin.

Töissä oli myös kiva yhteisö mihin oli helppo tulla mukaan ja jätti todella lämpimän fiiliksen. Olisikin kiva palata sinne vielä! Oli myös hauskaa kun meitä kesätyöntekijöitä oli useampia ja pääsi tutustumaan bioanalyytikko-opiskelijoihin ja lääkisopiskelijaankin. Toki oli mulla jo yksi tuttu ennaltaankin kun olimme menossa kurssikaverini kanssa molemmat tuonne töihin.

Oli hienoa päästä ekaa kertaa oman alan saralle töihin! Oloni tuntui jo niin paljon aikuisemmalta ja ammattilaisemmalta kun olin jo sentään sairaalalla töissä ihan oikeasti potilaiden kanssa tekemisissä! Potilaiden kohtaaminen olikin yksi lempi asioistani kesältä. Heitä riitti niin moneen lähtöön ja opin paljon eri tilanteissa toimimista. Ensi kesänä pääsenkin sitten jo amanuenssina pyörimään! Huhhuh!

-Anna

Anna

Olen 22-vuotias nelosen kandi Turusta. Opintojen ohella harrastan paljon liikuntaa, kahvittelua, kavereiden kanssa naureskelua ja mainittavan paljon myös kirjojen lukemista ja leffojen katsomista.

Tänne blogiin päätyy siis heijasteita mun arkielämästä keskittyen kuitenkin siihen lääkisopiskeluun ja opiskelijaelämään. Toivottavasti löydät teksteistäni inspiraatiota, motivaatiota tai ihan vain hyvää mieltä! Aina saa myös kysyä ja kommentoida, jos siltä tuntuu 🙂