Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  24.06.2020

Kesän tuulet

Takanamme on pitkä ja poikkeuksellinen kevät, joka toi melkoisia yllätyksiä mukanaan muun muassa korkeakouluihin pyrkineille. Muutoksiin sopeutuminen on vaatinut varmasti jokaiselta hakijalta melkoista pinnistelyä: pääsykokeiden sisältö, suoritustapa sekä aikataulu saattoivat mennä uusiksi kaikki kerralla. Tästä johtuen, mielestäni jokainen keväänä 2020 korkeakouluun pyrkinyt on jo voittaja!

Tuntuu itsestänikin hassulta ajatella, että maaliskuun lopussa kirjoittamassani postauksessa annoin vinkkejä VAKAVA-kokeessa hakeville, minkä jälkeen moni asia muuttui täysin, esimerkiksi VAKAVA:n ajankohtaa myöhennettiin ja koe tehtiin sähköisenä. Kaikesta huolimatta, VAKAVA pidettiin, niin kuin käsittääkseni kaikki muutkin suunnitellut valintakokeet, tavalla tai toisella. Sekin on mielestäni hieno suoritus poikkeusolosuhteiden puitteissa.

Vaikka oman mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen ja muutosten tuulin hyppääminen ei aina tunnu mukavalta, se tulee usein tarpeeseen. Omalla kohdallani tämä kevät pakotti minut avaamaan silmäni asioiden suhteen, joiden kohtaamiseen ”ennen ei ole riittänyt aika”. Uskon, että myös moni muu on kokenut kuluneen kevään paitsi rankaksi, mutta myös opettavaiseksi.

”Täällä on paljon sellaista mitä ei voi ymmärtää, Muumimamma sanoi itsekseen. – Mutta miksi kaiken oikeastaan pitäisi olla juuri niin kuin on tottunut? ” (Vaarallinen juhannus)

En voisi olla onnellisempi siitä, että kesä on vihdoin täällä ja fuksivuoteni on nyt paketissa. Teen tänä kesänä leiriohjaajan töitä. Tuntuu mahtavalta tehdä oman alan töitä ja odotan innolla, mitä kaikkea ehdin vielä kesän aikana oppimaan. Leirielämä on tuntunut myös ihanalta vaihtelulta kaiken kotona vietetyn ajan jälkeen!

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen opiskeluvuoteni sujui hyvin, vaikka totesin ettei etäopiskelu ollut itselleni mieluisin työskentelymuoto. Opin kuitenkin kolmen etäopiskelukuukauden aikana huimasti lisää erilaisista sähköisistä alustoista, kuten Zoom-palvelusta, jota tuli käytettyä lähes päivittäin koulutehtäviin sekä opiskelukavereihin yhteydenpitoon. Turun yliopistossa etäopiskelu jatkuu syksyllä vielä ensimmäisen periodin ajan, eli noin lokakuun puoliväliin asti. Onneksi minulla on kesällä aikaa myös latailla akkuja, jotta voin jatkaa etäopiskeluani uudella puhdilla syksyllä!

”Minä olen lomalla, Ruttuvaari sanoi nyrpeänä. – Minä saan unohtaa mitä haluan. Unohtaminen on mukavaa. Aion unohtaa kaiken muun paitsi muutamat hauskat asiat jotka ovat minusta tärkeitä.” (Muumilaakson marraskuu)

Ihanaa kesää kaikille! Muistakaa lomailla!

-Katri

Katri H

Olen Katri, neljännen vuoden erityispedagogiikan opiskelija Turun yliopistosta. Opiskelujen ohessa toimin lasten kerho-ohjaajana sekä harrastan partiota ja liikuntaa. Toivon, että saat kirjoituksistani inspiraatiota, vinkkejä tai ainakin hyvää mieltä!