Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  26.08.2018

Kesäloma ohi, kohti kandia!

Tervehdys pitkästä aikaa blogin seurailijoille, opettajaopiskelijakollegoille ja sellaiseksi pyrkiville! Olen pitänyt toukokuun alusta asti taukoa opiskelusta ja samalla luontevasti bloggaamisesta. Nyt kuitenkin uudet kurssit ovat alkamassa ja tarkoitus olisi päivittää taas blogiakin opiskelukuulumisilla.

Tänä syksynä elämä tulee pyörimään tiiviisti kanditutkielman ja harjoittelun ympärillä. Tavoitteena on pari muutakin kurssia opiskella niiden ohella, esimerkiksi sivuaine loppuun eli viimeinen jäljellä oleva kurssi luokanopettajan monialaisista opinnoista. Harjoittelua odotan innolla, koska olen kuullut niin paljon, että siellä teoria tulee käytäntöön ja pääsee soveltamaan oppimaansa! Samalla varmasti käsitys työelämästä syvenee. Erityispedagogiikan opiskelijoille on mahdollista valita harkkapaikaksi joko alakoulu tai yläkoulu. Itselläni on tähän mennessä enemmän kokemusta alakouluikäisten kanssa toimimisesta, joten tässä vaiheessa haluaisin kerryttää kokemusta siitä, millaista erityisopettajan työ yläkoulussa on. Harjoittelusta olen kuullut myös, että siinä opeopiskelijoilta vaaditaan hyvällä tavalla paljon. Opintopisteiden eteen saa siis tosissaan tehdä töitä ja tuntisuunnitelmat ja muut raportoinnit tehdään viimeisen päälle huolella, ja niistä saa palautetta ohjaajilta ja tukea tuntisuunnitelmien kehittämiseen. Näin se oppiminen varmaan maksimoituu!

Kanditutkielma on toinen syksyn iso projekti. Kyseessä on siis opinnäytetyö, jossa käytetään lähteenä tutkimusartikkeleita sekä raportoidaan empiirisen tutkimusaineiston tuloksia. Usein aineisto kerätään itse, mutta tällä kertaa sellainen oli valmiina olemassa osana yliopiston laajempaa tutkimusprojektia. Tällä hetkellä päällä on pientä stressiä aloittamisen vaikeudesta. Kandin kirjoittaminen lähtee varmasti rullaamaan, kunhan alkuun pääsee ensin. Vielä en ole omin päin lähtenyt säätämään, sillä yritän jossain määrin noudatella kandiseminaarien aiheita. Esimerkiksi tiedonhakuun keskityn siinä vaiheessa, kun kurssilla on tiedonhakua koskeva seminaari. Nyt on vasta yksi kandiseminaari takana ja ennen seuraavaa pitäisi olla aihe rajattuna ja perusteltuna. Se onkin myös oman motivaation kannalta hyvä, että perustelee heti alkuun aiheen tutkimisen tärkeyden.

Kurssien lisäksi syksyssä on totta kai mahtavaa nähdä opiskelukamuja sen jälkeen, kun porukka on kesäksi hajaantunut enemmän tai vähemmän ympäri Suomea. Ja syksyllä on eniten tapahtumiakin, koska uusille opiskelijoille järjestetään kastajaisia ja muuta mukavaa. Tällä kertaa mahdollisesti lähden siis syksyn tapahtumiin järjestäjäpuolelle mukaan! Toivottavasti aika riittää kaikkeen! Välillä meinaa stressata etukäteen, mutta itseään on hyvä muistuttaa siitä, ettei opiskelu ole todellakaan mitään pakkopullaa vaan supermielenkiintoista! Luettavaa on paljon, mutta lukemisesta kyllä nauttii suurimman osan ajasta, sillä on mahtavaa syventyä kiinnostaviin juttuihin.

Tsemppiä opiskelujen alkuun blogin lukijoille, niin lukioon kuin korkeakouluunkin!

-Anna

Anna