Lääketiede  •  21.09.2018

Käytännön viikko

Nyt on ensimmäinen käytännön viikko ohi. Jotenkin outoa puhua käytännön viikoista, koska ainakaan tämä viikko ei eronnut lähes lainkaan normaalista klinikkaviikosta. Tai suurin ero oli se, että luentoja ei nyt käytännön viikon aikana ollut lainkaan, vaan olimme osastolla koko lääkärin normaalin työajan ajan. Tai niin meidän olisi pitänyt olla, mutta ainakin minun osastollani pääsimme joka päivä vähintään pari tuntia aikaisemmin kotiin ?

Kuten aikaisemmin jo jossain kirjoituksessa kerroin, meillä on nyt syksyn aikana neljä viikkoa käytännön viikkoja. Olin tämän ensimmäisen viikon Tyksissä sydän- ja rintaelinkirurgialla. Paikan sai hankkia itse tai vaihtoisesti opetushoitajamme sijoitti ihmiset Tyksin eri osastoille, joko kirurgialle tai anestesiologialla osittain omien toiveiden mukaan. Periaatteessa toimimme osastolla amanuenssin työkuvalla, mutta ilman palkkaa. Sydän- ja rintaelinkirurgialla meitä oli kolme kandia ja yksi amanuenssi, joten ei siellä ihan hirveästi päässyt mitään itse tekemään. Aamulla osallistuimme aina kierroille ja sen jälkeen menimme seuraamaan leikkauksia. Näin yhden koepalanoton kateenkorvasta, yhden ohitusleikkauksen, kaksi keuhkonosan poistoa keuhkosyövän ja sarkoidoosin takia. Iltapäivisin oli sitten erilaisia meetingejä ja tänään perjantaina olin koko aamupäivän seuraamassa poliklinikkaa.

Seuraavista käytännön viikoista yhden tulen olemaan Tyksissä (osastoa en vielä tiedä) ja kaksi Turun kaupungin sairaalan ortopedisellä kuntoutusosastolla. Tämän paikan hankin itse, sillä olin samalla osastolla kesällä viikon amanuenssina. Tosi kiva mennä kaupungin sairaalaan ihan tulevaa kesääkin ajatellen, jotta muistuu taas mieleen sen sairaalan potilastietojärjestelmä, joka ei siis ole sama kuin Tyksissä. Lisäksi tuolla osastolla potilailla on myös melko paljon sisätautisia ongelmia, joten toivottavasti nekin asiat kertaantuu. Sekään ei nimittäin olisi pahitteeksi kesää ajatellen.

Nyt leikkauksia enemmän nähneenä voin sanoa, että operatiivinen ala tai anestesiologia eivät kyllä ole yhtään oma juttuni. Toki olen sen kyllä jo tiennyt lääkiksen alusta alkaen, mutta kyllä nyt syksyn aikana se on vielä varmistunut. Onneksi monet muut asiat kyllä kiinnostavat, tällä hetkellä yleislääketiede ja esimerkiksi juuri neuvolalääkärinä työskentely.

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.