Kauppatiede  •  29.10.2021

Kauppiksen valmennustestaaja: Gerda

Hei! Olen Gerda ja olen 22-vuotias yrittäjä. Asun Espoossa ja haen pääsykokeella ensisijaisesti Aalto-yliopistoon. Osallistun tänä vuonna Valmennuskeskuksen kauppatieteiden online ilta-kurssille. Minun arkea ja valmistautumista pääsykokeisiin voi seurata Instagramissa: @gerdakub

Olen töissä tapahtuma-alalla, teen pääsääntöisesti host/juonto-keikkaa erilaisissa tapahtumissa, messuilla, festareilla ja yritysten yksityistilaisuuksissa. Perustin oman yrityksen 2017-2018 vuoden vaihteessa, olin vielä lukiossa silloin ja juuri muuttanut Helsinkiin Tampereelta. Yrittäjyys on sopinut minulle hyvin, joten se on myös ollut vaikuttava tekijä tähän päätökseen hakea kauppikseen. Koen, että varsinkin yhteiskuntaopin moni aihe on jo tullut vastaan yrittäjyyden aikana, ne on jo kokemuksesta tuttuja aiheita. Hyviä esimerkkejä tähän olisi mm. yrityksen perustaminen, eri yritysmuodot, verot, sosiaalinen media, verotus, YELit yms…

Valmistuin lukiosta 2019 kesäkuussa, suoriuduin ihan hyvillä arvosanoilla yo-kirjoituksista, mutta ne ei ihan kauppikseen riitä. Olen tässä välissä tehnyt töitä ja hain myös viime vuonna kauppikseen pääsykokeella, olin itseasiassa samalla kurssilla kuin nyt, mutta vain aamuisin, joten on jo tuttu prosessi.

Minulle hakuprosessissa haastavinta on ehdottomasti lukusuunnitelman tekeminen ja siinä pysyminen, keikkaa saattaa tulla hyvinkin lyhyellä varoitusajalla ja työpäivät voivat olla jopa 13-14h pituisia, siihen vielä matkustamiset päälle, jos keikka on jossain toisella puolella Suomea. Aikataulut elää, välillä on pitempiä työmatkoja, joten maisemat vaihtuu ja kirjat, kone ja vihkot kulkee kaikkialle mukaan. Semmoista tarkkaa lukusuunnitelmaa on lähes mahdotonta tehdä tässä vaiheessa. Lähempänä pääsykoetta keväällä vähennän työntekoa ihan minimiin, jolloin on helpompi pysyä lukusuunnitelmassa, mutta silloinkin pitää jättää hieman joustovaraa.

Toinen iso haaste tuli ilmi vasta pari päivä ennen pääsykoetta, aloin jännittämään niin paljon, etten saanut unta ja olin pääsykokeessa aivan uupunut. Nyt onneksi jo tiedän vähän enemmän miltä koetilanne näyttää ja osaan varautua ja panostaa stressinhallintaan ajoissa! Muutamassa tehtävässä haastetta toi se, että suomen kieli ei ole minun äidinkieleni, on vielä jotain sanoja, mitä ei ole tullut vastaan Suomessa asumisen aikana, tommoista on sitten hieman hankalampi ennakoida.

Yleisesti fiilis on paljon parempi kuin viime vuonna, kun pääsykoe alue on jo hyvin tuttu ja tiedän jo mitkä aiheet ovat minulla hallussa jo ja mitä pitää alkaa ajoissa opiskelemaan. Huomasin myös laskurutiinin tärkeyden matikassa, se säästää niin paljon aikaa pääsykokeessa ja kuinka tärkeää on lukea uutisia ennen pääsykoetta ja pysyä kärryillä ajankohtaisista aiheista, joten tuplasti enemmän laskuja tiedossa tänä vuonna ja Kauppalehti tilaukseen!

Gerda K.

Gerda K.

Moikka! Olen Gerda, 22-vuotias yrittäjä Espoosta. Aloitin Valmennuskeskuksella kauppatieteen valmennustestaajana. Ensisijaisesti pyrin pääsykokeella Aalto-yliopistoon ensi keväänä.

Seuraa valmistautumistani pääsykokeeseen Instagramissa: @gerdakub