Lääketiede  •  11.08.2018

Kansainvälisyys lääkiksessä

Kesällä Suomessa ja Turussa oli paljon lääkisvaihtareita ja itse toimin kummina heinäkuussa ja vielä nyt elokuussakin. Siitä sain ajatuksen kirjoitella vähän kansainvälisyydestä lääkiksessä ja erityisesti vaihtojen näkökulmasta.

Lääkishän on melko jäykkärakenteinen ja sisältää paljon pakollista opetusta. Siksi kokonaisen vuoden vaihdot eivät ole kovin suosittuja lääkiksessä. Mutta eivät kuitenkaan aivan tavattomiakaan. Jos lähtee opiskelemaan vuodeksi ulkomaille saa aivan mielettömän kokemuksen ja oppii paljon uutta, mutta ei opintoja saa hyväksiluettua kovin hyvin ja tämän takia joutuu jättäytymään vuoden jälkeen -toisin sanoen on vaihtovuosi kuin välivuosi. Ruotsissa vaihdon voi toteuttaa -ainakin Turun lääkiksestä -niin, että vitos vuonna vaihdon saa lähes täydellisesti sovitettua Suomen tahtiin jäämättä jälkeen. Myös lyhyemmän ajan vaihtoja on mahdollista saada usutettua kouluun niin että pääsee juhlimaan valmistujaisia omien kurssikavereiden kanssa.

On myös olemassa toinen ratkaisu. Tapa päästä ulkomaille opiskelemaan ja näkemään lääkistä missaamatta omasta tavoiteajastaan lainkaan. FiMSIC eli Finnish Medical Students’ Committeen kautta voi hakea kuukauden mittaisille tutkimus- tai klinikkavaihdoille oikeastaan missä vaan kuussa, mutta aikatauluja sotkematta kesä on paras aika näille kokemuksille. Kohteita on ympäri maailmaa, joten valitsemaan pääsee monesta kiinnostavasta maankolkasta. Vastaavasti ulkomailta tulee opiskelijoita Suomeen oppimaan lääketiedettä. Heidän kanssaan olin kesällä tekemisissä enemmänkin.

Heinäkuussa olin espalnjalaisen tutkimusvaihtarin kummi, eli autoin häntä käytännön asioissa ja näytin paikkoja sekä vietimme aikaa yhdessä. Myös yhteistä ohjelmaa kaikille kuukauden vaihtareille oli paljon, ja varsinkin FiMSICin perinteinen International Food and Drink Party oli jälleen tosi kiva! Mämmi on aina yhtä iso yllätys vaihtareille ja heiltä pääsee maistamaan kaikkea mielenkiintoista myös!

Tässä kuussa olen taas kummina, tällä kertaa kroatialaiselle kliiniselle vaihtarille. Viime viikolla olimme harjoittelemassa kanylointia yhdessä, mikä oli mulle vieläpä ensimmäinen kerta. Odotan taas yhteisiä tapahtumia ja on todella hauska päästä oppimaan muiden maiden lääkiskoulutuksesta. Opin jo sen, että Bosnia-Herzegovinassa kliininen opetus ei ole yhtä hyvin pelaavaa kuin meillä täällä sillä lääkärit eivät ole yhtä kiinnostuneita ottamaan opiskelijoita mukaan oppimaan kliinistä työtä. Tämän kuultuani ymmärsin myös aika hyvin miksi monia vetää puoleensa tulla katsomaan ”maailman luokan terveydenhuolto järjestelmää” tänne Suomeen.

Tahdon myös itse lähteä vaihtoon, mutta koska tutkimus ei tunnu kiinnostavan niin paljoa, säästelen lähtemistä klinikkaan. Itseasiassa olen jo suunnitellut lähteväni heti kolmosen kesällä 😀 sitä odotellessa..

-Anna

Anna

Olen 22-vuotias nelosen kandi Turusta. Opintojen ohella harrastan paljon liikuntaa, kahvittelua, kavereiden kanssa naureskelua ja mainittavan paljon myös kirjojen lukemista ja leffojen katsomista.

Tänne blogiin päätyy siis heijasteita mun arkielämästä keskittyen kuitenkin siihen lääkisopiskeluun ja opiskelijaelämään. Toivottavasti löydät teksteistäni inspiraatiota, motivaatiota tai ihan vain hyvää mieltä! Aina saa myös kysyä ja kommentoida, jos siltä tuntuu 🙂