Lääketiede  •  28.08.2019

Kaksi ensimmäistä viikkoa naistentaudeilla

Naistentautien kaksi ensimmäistä viikkoa on vierähtänyt nopeasti ohi. Ensimmäinen kliininen viikko kului Tyksin gynekologian poliklinikalla ja tämä toinen viikko on kulunut lähiseudun terveyskeskuksissa.

Olen päässyt tekemään ensimmäiset gynekologiset tutkimukset potilaille. Laskujeni mukaan olen nyt kahden viikon aikana päässyt tutkimaan viisi potilasta. Lisäksi olen saanut ottaa PAPA-näytteen kaksi kertaa. Olen myös kahdesti nähnyt kierukan asetuksen, mutta itse en ole vielä päässyt sitä laittamaan. Yksi toiveeni olisikin, että kurssin aikana saisin myös itse laittaa kierukan, katsotaan osuuko sellainen potilas omalle kohdalleni. Myös transvaginaalistaultaäänen käyttöä olemme päässeet harjoittelemaan yhdessä lääkärin kanssa.

Ensimmäinen kerta, kun tein gynekologisen tutkimuksen potilaalle, oli kieltämättä jännittävä. Ehkä jo siitä syystä, että tutkimuksessa ollaan potilaan niin intiimillä alueella, ja tutkimus saattaa potilastakin jännittää jonkun verran. Onneksi kaikki meni hyvin ja ensimmäisen tutkimiskerran jälkeen olikin paljon helpompi jatkaa seuraavien potilaiden tutkimista.

Olen tähän mennessä tykännyt gynekologian kurssista paljon. Aamupäivät meillä on aina klinikkaa ja iltapäivällä on yksi luento. Olen tykännyt aina kaikkein eniten juuri poliklinikoiden seuraamisesta ja niitä tässä gynen kurssissa on todellakin ollut. Esimerkiksi tällä viikolla, kun olimme terveyskeskuksessa, otimme jokainen kandi vuorollamme yhden potilaan vastaan ja haastattelimme ja tutkimme hänet. Samassa huoneessa olleet muut kandit seurasivat vierestä, joten jokainen oppi myös toisten kandien potilaista. Itseäni ei ainakaan jännitä yhtään se, että muut katsovat, kun tutkin potilaan, sillä kaikki joutuvat vuorollaan samaan tilanteeseen.

Ensi viikolla olisikin vuorossa viikko Tyksin äitiyspoliklinikalla. Nyt vielä pari päivää ahkeraa opiskelua ennen viikonlopun viettoa.

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.