Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  21.01.2020

Kaikki, mitä sinun pitää tietää uudesta VAKAVA-kokeesta

VAKAVA-kokeen muutokset

Tammikuu lähestyy loppuaan ja suurin osa meistä on jo unohtanut uuden vuoden lupauksensa. Uskallan kuitenkin arvata toisin, jos lupauksesi oli tulla hyväksytyksi yliopistoon.

Kasvatustieteisiin hakevat varmasti tietävätkin jo jotain VAKAVA-kokeesta, joko omasta kokemuksesta tai pikkulintujen livertämänä.

VAKAVA-koe on viime vuosina ollut muutosten myllerryksessä, eikä vuosi 2020 ole poikkeus. Tämä blogiteksti on pieni tietoisku siitä, mitä sinun, hakijana, tulee tietää uudistuneesta VAKAVA-kokeesta.

1. VAKAVASSA ei ole tänä vuonna ennakkomateriaalia

Koe perustuu koetilanteessa jaettavaan aineistoon. Opintopolun mukaan VAKAVA-koe mittaa kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja.

(Vinkkejä kokeeseen valmistautumiseen: https://www.valmennuskeskus.fi/blogi/kasvatustiede-ja-opettajankoulutus/7343-kohti-aineistopohjaista-vakava-koetta-osa-1 & https://www.valmennuskeskus.fi/blogi/kasvatustiede-ja-opettajankoulutus/7344-kohti-aineistopohjaista-vakava-koetta-osa-2 )

VAKAVA-kokeessa hakijan on saatava vähintään 30 % VAKAVA-kokeessa valtakunnallisesti parhaiten menestyneen hakijan pistemäärästä, jotta voi jatkaa soveltuvuuskokeeseen.

2. VAKAVA tekee tänäkin vuonna valintakoeyhteistyötä

Eli hakija voi hakea kuuteen eri paikkaan yhteishaussa, ja ne kaikki voivat olla VAKAVA hakukohteita. (Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistot, sekä Åbo Akademi)

VAKAVA-kokeen menestyksen perusteella hakija voi saada kutsun yhteen tai useampaan soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskoe on pakollinen kaikille opettajankoulutusohjelmiin hakeville.

3. Soveltuvuuskokeeseen voi päästä myös pelkällä todistusvalinnalla, eli ilman VAKAVAA

60 % hakijoista valitaan ylioppilastodistuksen suoravalinnalla ja 40 % valintakokeen menestyksen perusteella.

Toisin sanoen, jos hakija on varma hyvistä papereistaan, hän voi halutessaan hakea pelkässä todistusvalinnassa, suorittamatta VAKAVA-koetta.

Mikäli hakijalla ei ole ylioppilastodistusta (tai siihen rinnastettavaa todistusta), haetaan automaattisesti VAKAVAN kautta.

4. YO-tulokset julkaistaan vasta VAKAVA-kokeen jälkeen (Koe pidetään 23.4.2020)

Tuloksista ei voi olla täysin varma ennen pääsykoetta. Jos et siis mene käsi sydämellä vannomaan yo-arvosanojesi puolesta, kannattaa valmistautua itse pääsykokeeseen.

Ensikertalaiskiintiön mukaan lopullisesti hyväksyttävistä vähintään 80 % on ensikertaa hakevia.

5. Lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella, joka perustuu MAP-malliin

Soveltuvuuskoe on HAASTATTELU.

Soveltuvuuskokeen pisteytys tapahtuu 0–120 pisteen asteikolla. Kokeessa on viisi osa-aluetta, joista kukin pisteytetään asteikolla 0–24. Sisään pääsemiseksi hakijan on saatava jokaisesta osa-alueesta vähintään neljä pistettä. Koko soveltuvuuskokeesta on saatava vähintään 50 pistettä.

Kokeessa arvioidaan hakijan sitoutuneisuutta tutkinnon suorittamiseen, koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja, sekä soveltuvuutta kasvatusalan työtehtäviin. Arviointi perustuu MAP-malliin, eli moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin.

(MAP-mallihttps://sites.utu.fi/ovet/hanke/moniulotteinen-opettajan-osaamisen-malli-map/)

Muutoksista huolimatta sekä VAKAVA-kokeeseen, että soveltuvuuskokeeseen pystyy valmistautumaan etukäteen. Valmennuskeskuksella on tarjolla kursseja, joissa harjoitellaan akateemisia opiskelutaitoja, sekä aineistokokeessa vaadittavia taitoja. Näin uusi ja jännittävä tilanne ei pääse yllättämään.

Soveltuvuuskokeeseen taas pystyy varautumaan petraamalla omia vuorovaikutustaitojansa ja tuomalla esiin omia vahvuuksiaan.

Linkki kurssisivustolle: https://www.valmennuskeskus.fi/valmennuskurssit-yliopisto/kasvatustiede-ja-opettajankoulutus/miksi-valmennuskurssille

Toivottavasti näistä tiedon jyväsistä oli hyötyä! Tsemppiä ja menestystä kaikille tänä vuonna hakeville. 🙂

– Hilla

 

Eezy Valmennuskeskus on Suomen suurin ja tunnetuin lukioiden, yliopistojen ja AMK-valmennuskurssien järjestäjä. Jopa 98 % kurssilaisistamme suosittelisi meitä kaverilleen ja lisäksi sisäänpääsytilastomme ovat useilla aloilla markkinoiden parhaimmat. Kurssiemme tehokkuus perustuu ammattitaitoisiin opettajiin ja henkilökuntaan, joiden osaaminen on huippuluokkaa.

Hilla