Lääketiede  •  15.12.2021

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää, että uuvutin itseni aivan totaalisesti tämän syksyn aikana. Niin kuin aiemmin mainitsin, tämä on ollut yksi elämäni rankimmista syksyistä. Minulla on ollut paljon opiskeluihin liittyvää stressiä, mutta vielä isompana voimavaroja kuluttavana asiana minulla on ollut paljon vastoinkäymisiä ja olen myös menettänyt todella rakkaan ihmisen viimeisten kuukausien aikana. Vaikka kuinka haluaisin vain näyttää vahvalta ja iloiselta, en siihen tällä hetkellä yksinkertaisesti kykene.

Olen huomannut syksyn mittaan itsessäni paljon uupumuksen ja burn outin partaalla olemisen merkkejä, samanlaisia mitä koin myös pääsykoeurakoiden aikana. Motivaationi sekä jaksamiseni esimerkiksi opiskeluiden suhteen ovat olleet aivan nollassa. Jotenkin kuitenkin sain itsestäni puristettua viimeiset voimavarat viimeiseen tenttiin, ja nyt voin ottaa lomalla rennommin.

Huomaan, että tilanne on menossa parempaan suuntaan tällä hetkellä kun saan nukkua pitkään ja makoilla sohvalla vaikka koko päivän reality-ohjelmia katsellen jos siltä tuntuu, mutta vieläkin näen voimakkaan uupumuksen merkkejä. Hyvä merkki tästä itselle on esimerkiksi se, että vaikka olenkin lomalla, minusta tuntuu lähes koko ajan siltä että minun pitäisi olla tekemässä jotain. Että minun pitäisi olla tekemässä syväreitäni eteenpäin, kertailemassa syksyn opintoja jne., vaikka oikeasti minun ei tarvitse. Tästä huomaa, että kroppani käy vielä ylikierroksilla.

Jotta et olisi samassa tilanteessa ennen pääsykoetta, missä minä olen nyt, suosittelen vakavasti harkitsemaan joululoman pitämistä. Jos opiskelet tehokkaasti ja muutenkin kunnolla, ei pääsykoetuloksesi tule olemaan kiinni muutamista lomapäivistä siellä täällä. Itse esimerkiksi pidin kummallakin kerralla 1,5-2 viikon joululoman ja sen lisäksi 1-2 päivän lomia siellä täällä, kun tuntui siltä. Tämän lisäksi huolehdin siitä, että vähintään yksi päivä viikossa, itselläni yleensä sunnuntai, on täysin vapaa opiskeluista.

Aivosi tarvitsevat lepoa ihan muutenkin, mutta myös uuden informaation siirtämiseen pitkäaikaiseen muistiin sekä asioiden jäsentelyyn oikeanlaisiksi kokonaisuuksiksi. Juuri tästä syystä sinulle varmasti toitotetaan koko ajan kunnon yöunien sekä muutenkin opiskelun ja levon tasapainoa. Kukaan ei jaksa pidemmän päälle ilman kunnon tasapainoa.

Muista siis OIKEASTI kuunnella kehoasi, se kyllä kertoo sinulle kun on aika höllätä ja ottaa askel taaksepäin. Tiedän, miten helppoa on vain uppoutua opiskeluihin ja ajatella, että kaikki muut opiskelevat varmasti joka päivä 10 h ja jos en nyt vielä katso tätä loppuun, en varmasti tule pääsemään sisään. Juuri nuo ajatukset ovat niitä haitallisia, ja jotka saavat sinut uuvuttamaan itsesi. Uupuneena et jaksa opiskella tehokkaasti, vaan voit opiskella tuntitolkulla ilman, että mikään jää oikeasti päähäsi.

Itse ajattelin jäädä joululomalle näistäkin hommista nyt tämän postauksen jälkeen. Sain tänään tietää, että jopa ahdistusta aiheuttanut infektio-jakson tentti meni läpi, vaikka olin aivan varma ettei se menisi. Nyt voin oikeasti ottaa rennosti koko joululoman, jos siltä tuntuu.

Hyvää joulun odotusta! Muista pitää huolta itsestäsi.

– Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01