Lääketiede  •  14.03.2020

Itsekriittisyys pääsykoeurakassa

Me kaikki olemme ainakin joskus olleet todella itsekriittisiä, vaatineet itseltämme liikaa ja antaneet itsellemme liian vähän krediittiä saavuttamistamme asioista. Kaikki nämä tuntemukset vain lisääntyvät laskujen mennessä väärin viidettä kertaa putkeen, ja pääsykokeen lähestyessä. Pääsykokeeseen on kuitenkin vielä pari kuukautta aikaa, ja siinä ajassa ehdit kyllä oppia ja kerrata kaiken tarvittavan. Usko minua, tiedän tarkalleen miltä sinusta tuntuu tällä hetkellä. Kaksi vuotta kamppailin omien tuntemuksieni ja epävarmuuksieni kanssa ennen lääkiksen ovien aukeamista viime kesänä. Kaksi vuotta epäilin itseäni, epäilin osaamistani ja turhauduin, kun jokin aihe ei vieläkään tuntunut onnistuvan.

Tällä hetkellä maailmalla pyörivä virus ei myöskään omalta osaltaan yhtään helpota kenenkään oloa, mutta juuri nämä hetket ovat ne jotka vahvistavat, ne jotka näyttävät sinulle mihin kaikkeen oikeasti pystyt. Sinussa on kaikki maailman voima, jos vain niin haluat. Kaikki lähtee sinusta itsestäsi, sillä loppujen lopuksi vain sinä pystyt tekemään sen tarvittavan työn tavoitettasi varten. Matka on täynnä kuoppia, esteitä, vuoria, you name it, mutta mikään ei ole mahdotonta, jos vain haluat sitä tarpeeksi. Ota tämä kaikki positiivisena haasteena, viimeisenä boostina urakassasi. Jos opiskelupiste alkaa turhauttamaan, vaihda paikkaa, vaihda huonetta. Jos kuuntelet musiikkia, niin etsi uusia soittolistoja. Itse kuuntelen opiskellessa aina Spotifysta ”intense studying” listaa, sillä se sisältää rauhallisia instrumentaalisia biisejä, jotka eivät häiritse keskittymistä.

Mitä ikinä nyt teetkin, niin älä anna peloillesi ja epävarmuuksillesi valtaa. Ne eivät johda mihinkään positiiviseen, ja saavat sinut vain alisuoriutumaan opiskeluissasi. Jos tuntuu että seinät kaatuvat päälle, eikä helpoimmatkaan itsestään selvät tehtävät suju, lopeta opiskelu ja lähde ulos. Tee kaikkea muuta kuin opiskele, syö hyvin ja kokeile vaikka jotain aivan uutta. Siivoa se kaappi, joka on ollut sekaisin jo pitkään, tai kokeile sitä reseptiä, jota olet jo pitkään halunnut kokeilla. Kaikki aivoja nollaava on hyväksi tällä hetkellä. Ja mikä tärkeintä, psyykkaa itseäsi. Kaikki lähtee siitä.

Hyvää viikonloppua, stay safe ❤️

– Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01