Ilonan hakutarina tradenomiksi
Moikka!
Oon Ilona ja aloitin nyt syksyllä liiketalouden opiskelut Haaga-Heliassa. Mua on aina kiinnostanut tosi monet aiheet ja työnkuvat, ja siksi oli tosi vaikeata alkaa lukion jälkeen valitsemaan opiskelupaikkaa. Päätöksen tekeminen tuntui myös tosi isolta ja lopulliselta päätökseltä, mikä selkeästi ajansaatossa teki päätöksen tekemisestä yhä vaikeampaa. Lopulta pohdintojen ja vertailuiden jälkeen tämä tutkinto tuntui kuitenkin parhaalta vaihtoehdolta tähän hetkeen.
Liiketaloudesta saan hyvät pohjat työelämään ja halutessani voin sitten jatkaa vaikka ylempään korkeakoulututkintoon tai maisteriin, jos tämän jälkeen tekee vielä mieli opiskella lisää.
Mua jännitti pääsykoetta ajatellessa eniten ajankäyttö, koska sen kanssa kamppailin myös ylioppilaskokeissa. Ja just tän ajankäytön stressaamisen vuoksi päätin sitten ottaa valmennuskurssin.
”Valmennuskurssin harkkakokeiden avulla opin käyttämään aikaa paremmin ja pääsin jännityksestä irti.”
Kurssin materiaalista löytyi myös matikkaan, äidinkieleen, englantiin ja päätöksentekotaitoihin hyvät materiaalit, joiden avulla pystyin niitäkin kertailla.
Oon nyt tutorina syksyn AMK-kursseilla ja tää on ollut oikein mukavaa. Musta tuntuu, että tätä kautta voin auttaa ihmisiä, jotka pohtivat näitä samoja asioita kuin minä.
Tässä vielä vinkkini kaikille hakijoille ja tsempit kaikille hakuihin!
1. Ajan käyttö
Keskity lukiessasi aiheisiin, jotka ovat itsellesi vaikeita. Lukiessasi tulee hetkiä, kun vaikeiden tehtävien sijaan haluaisit siirtyä aiheisiin, jotka ovat itsellesi helpompia ja mielekkäämpiä. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei aikaa lukemiseen ole loputtomiin ja siksi vaikeampiin asioihin keskittyminen kannattaa aloittaa jo heti alussa. Tehtäviä tehdessäsi huomaat lopulta oman kehityksesi ja tätä kautta saat tärkeitä onnistumisen kokemuksia.
2. Harjoittele koetilannetta
Koska koe koostuu useista aihealueista, valitse niiden tekemiseen järjestys, joka sopii itsellesi parhaiten. Tekemisen järjestystä kannattaa harjoitella jo lukuvaiheessa, koska tällöin valintakokeessa tiedät paremmin mitä sinulla on edessä. Usein on esimerkiksi hyvä aloittaa itsellesi mukavimmasta aiheesta, koska silloin saat huomaamattasi alkujännitystä helpotettua. Voit tehdä myös aihealueesta ensimmäiseksi tehtävät, jotka itsellesi näyttävät tutuimmilta ja vasta sen jälkeen siirtyä hankalempiin tehtäviin. Kun saat kokeen tekoon tietyn rutiinin, ei koetilanteessa tarvitse enää panikoida tehtävien kanssa.
3. Luota itseesi
Kerro itsellesi heti alussa mitkä vahvuutesi ovat ja muista ne silloinkin, kun asiat tuntuvat vaikeilta ja turhauttavilta. Kokeeseen lukiessasi huomioi onnistumisesi ja tavoittele niitä myös itsellesi vaikeammissa aiheissa. Myös pienet onnistumiset kasvattavat itseluottamustasi, joten älä aliarvioi niitä. Kun koe vihdoin koittaa älä pelkää epäonnistumista, vaan luota itseesi.