AMK sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoala  •  19.04.2022

Hyödyllisimmät lukion oppiaineet sairaanhoitajaopintoihin

Valmistuin lukiosta keväällä 2021. Lukiossa opiskelin kaikkia luonnontieteitä biologiaa, kemiaa, fysiikkaa ja pitkää matikkaa. Lopulta kirjoitin biologian, fysiikan, kemian, terveystiedon, ruotsin, lyhyen englannin ja äidinkielen – kauhea liuta aineita! Tässä postauksessa ajattelin käydä hieman läpi, mistä aineista on ollut hyötyä tähän mennessä opintoja.

 

AMK todistusvalinta

Opintojani on takana vasta alle puoli vuotta joten hirveästi kokemusta vielä ei ole. Jos mietitään ensin yhteishakua ja todistusvalintaa. Amk todistusvalinnassa otetaan huomioon äidinkieli, matikka, vieras kieli/toinen kotimainen kieli ja kaksi reaalia/vierasta kieltä. Amk todistusvalinnassa reaaliaineista saa kaikista samat pisteet eli reaali aineilla ei ole niin väliä, jos vertaa esimerkiksi lääkikseen, jossa eniten pisteitä saa juuri luonnontieteistä.

Katso täältä sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoalan pisterajat

 

Tärkeimmät oppiaineet

Jos miettii sairaanhoitaja opintoja ja minkä aineiden opiskelusta olisi eniten hyötyä opintojen aikana, suurimpana nousee tottakai biologia. Jo ensimmäisenä vuonna käydään 5op edestä anatomiaa ja fysiologiaa ja se aikaisemmasta osaamisesta on ollut minulle kovasti apua. Helpottaa huimasti, kun osaa jo alkeita ja helpompi syventyä aiheisiin.

Englanti on myös hyvin hyödyllinen kieli ammattikorkeakoulussa. Monet anatomian ja fysiologian luentomateriaalit sekä monet muut materiaalit ovat englanniksi. Näiden lisäksi myös erilaiset tutkimukset ja tutkimustieto ovat englanniksi. Tulevia englannin ja ruotsin pakollisia opintojaksoja helpottaa huomattavasti, jos osaa jo valmiiksi kieliä. Esimerkiksi itse aion kuluttaa kesäni kielten tukikurssien parissa, koska kielitaitoni on aivan surkea.

Toisena vuonna meillä alkaa farmakologia, jossa kemiasta ja biologiasta on varmasti hyötyä. Sairaanhoitaja opinnoissa pärjää, vaikka olisi kirjoittanut esimerkiksi yhteiskuntaoppia tai historiaa. Kouluun on tultu oppimaan – eli en heittäisi kirvestä kaivoon, vaikka et olisi lukiossa opiskellut biologiaa. Terveystiedon opiskelusta on myös hyötyä sairaanhoitaja opinnoissa. Tiedot kansanterveydestä, erilaisista sairauksista ja tiedot tutkimuksen toteuttamisesta antavat paljon eväitä opintoja varten. Lääkelaskuissa pyöritellään paljon yhtälöitä ja niiden kanssa matikan osaamisesta on hyötyä. Toki lääkelaskujen matikka on aika helppoa, mutta sanalliset tehtävät ja niiden tulkitseminen tuottaa oman haasteensa lääkelaskuihin.

Tässä oli hieman kootusti, mistä lukio aineista koen, että olen itse hyötynyt lukio aikana. Jos mietit sairaanhoitajaopintoja lukion jälkeen, niin ehkä näiden aineiden opiskelu voi antaa eväitä tulevia opintoja varten.

Milla hurmerinta

Milla Hurmerinta

Moi! Täällä Milla 20 vuotias Jyväskyläläinen. Valmistuin keväällä 2021 lukiosta. Aloitin tammikuussa 2022 sairaanhoitajaopinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Opiskelen monimuototeutuksessa. Opintojen oheella teen töistä hoiva-avustajana kehitysvammaisten asumisessa. Tällä hetkellä arki koostuu opintojen, töiden ja vapaa-ajan tasapainottelusta.